05 / 05 / 2024

Ekonomide iki bilinmeyenli denklem! Ortodoks politikalara dönülecek mi? Yoksa Heterodoks politikalara devam mı?

Ekonomide iki bilinmeyenli denklem! Ortodoks politikalara dönülecek mi? Yoksa Heterodoks politikalara devam mı?

Piyasalar, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kurulacak yeni kabineyi merakla bekliyor. Ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı ve uygulanacak ekonomi politikaları ise en çok merak edilen konuların başında geliyor.



Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin atlatılmasının ardından piyasalar ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağına ve uygulanacak para politikalarına odaklanmış durumda. AKP hükümeti bir süredir enflasyonla mücadele kapsamında mevcut klasik politikaların aksine ‘düşük faiz’ politikasını uyguluyordu ancak bugüne kadar gelinen noktada her ne kadar politika faizi yüzde 8,5’lara çekilse de enflasyon ile mücadelede yeterli olmadı.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Enver Erkan, ‘Serbest Kürsü’ adlı köşesinde, seçim sonrası kurulacak yeni kabine ve uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin beklentileri kaleme aldı. Uygulanacak para politikalarının net bir şekilde ortaya konulması gerektiğinin altını çizen Erkan, köşe yazısında, önümüzdeki döneme ilişkin en büyük riskin 2024 yılı mart ayında yapılacak yerel seçimleri olduğunu ve genişlemeci para politikalarına devam edilmesine yönelik beklentilerin olduğunu dile getirdi.

Bu konuda bir kaynak ihtiyacının giderilmesi gerektiğinin altını çizen Erkan, enflasyonist ortamın devam edecek olmasına yönelik beklentilerin temelinde yerel seçimler kaynaklı  genişlemeci para politikalarının devam edileceğine yönelik düşüncenin olduğunu dile getirdi. Erkan, bu görüşünü, “Kurlardaki ılımlı yükselişin devam edecek olması, teşviklerin sürecek oluşu, borsada işlem gören hisselerin fiyat/kazanç oranı açısından ucuz olması, bankacılık sektörünün üzerindeki regülasyonların olası sert Ortodoks politikaları engelliyor oluşuna yönelik algımızın oluşması, alternatif yatırım araçlarının bütçe üzerindeki olumsuz etkisi gibi etmenler var” sözleriyle destekledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön