16 / 05 / 2024

Ekonomide rüzgar tersine döndü! ABD ve Çin’e yönelik beklentiler değişiyor!

Ekonomide rüzgar tersine döndü! ABD ve Çin’e yönelik beklentiler değişiyor!

Analistlerin durgunluğa gireceğini öngördüğü ABD’de beklenen gerçekleşmedi. Dünya ekonomisinin parlayan yıldızı Çin’de ise ekonomik bunalım büyüyor.



EKONOMİK DAYANIKLILIĞI SÜRÜYOR

CNN Türk’te yer alan habere göre,  yen değerlendirmeler yüzde 2,6'lık dördüncü çeyrek büyümesi için  öngörülerden daha ılımlı bir yavaşlama sunuyor ve ülke ekonomisinin  dayanıklılığını muhafaza ettiği dikkat çekiyor.

ABD’lilerin işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta  içinde 20 ayın en büyük düşmesini kaydettiği sırada, Mayıs ayında beklentilerden olumlu istihdam artışı, perakende satışlarda yükselme ve konut piyasasında ani bir artış ortaya çıktı.

 Ekonomide rüzgar tersine döndü! ABD ve Çin’e yönelik beklentiler değişiyor!

EKONOMİSTLERİN TAHMİNLERİ ÇIKMADI

Fed'in hayata geçirdiği sıkılaştırma ve faiz artırımı dönemi için pek çok ekonomist durgunluğa girileceğini telaffuz etmesine karşın geçen 1,5 yılda ABD sıkılaştırma politikasında sona doğru gelmesine rağmen öngörülen resesyon gerçekleşmedi.  

Buna karşılık ABD’de yılın ilk çeyreğinde ekonomi beklentilerin üzerinde büyüdü ve gelen veriler ekonomik dayanıklılığın sürdüğünü ispat ediyor.

ÇİN'DE ÖNLEMLER İŞE YARAMADI

Öte yandan, dünya ekonomisinin yeni yıldızı Çin’de ise işler istenildiği gibi gitmiyor. ABD’nin Fed kararlarının alındığı dönemde Çin'in 'sıfır COVID' uygulaması üretimde önemli bir kesintiyi doğurdu.

 Ekonomide rüzgar tersine döndü! ABD ve Çin’e yönelik beklentiler değişiyor!

Geçen süre zarfında ABD’de sıkılaştırmanın ardından geleceği öngörülen resesyon yaşanmazken,  Çin’de yaşanan gelişmelerde pandemi önlemleri tamamen kaldırıldıktan sonra istenen ivme henüz yakalanabilmiş değil.

Çin ekonomisine yönelik yeni haftada yapılan diğer cansız anketlerden sonra Haziran itibarıyla fabrika faaliyetleri art arda üç ay boyunca daralması nedeniyle problem yaşamaya devam ediyor. Yaşanan durum, politika yapıcılar üzerinde,  pandeminin ardından yaşanan güçlü toparlanmadan sonra yatay seyrini sürdüren dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde  büyümenin desteklenmesine yönelik  baskıyı yükseltiyor.

Yatırım yapmamak hata olur” demişti… Zuckerberg'in aklına uyan zarar etti!

Spekülatörler sıfır araçta fiyatları tırmandırıyor!

Kozmetiğe milyonlar harcıyoruz! 2022 yılı ithalatı 409,4 milyon dolara yükseldi!

 


Geri Dön