28 / 04 / 2024

Ekonomideki kötü gidiş bütçeyi de vurdu! 70 il açık verdi!

Ekonomideki kötü gidiş bütçeyi de vurdu! 70 il açık verdi!

Aldığı bütçe harcamasından daha fazla bütçe geliri sağlayan illerin geçen yıl ocak-nisan döneminde 18 olan sayısı, bu yıl aynı dönemde 11’e düştü. Bütçe gelirlerinin yüzde 40’lık bölümünü tek başına İstanbul sağladı.



Merkezi bütçeden pay alan illerin bazıları daha fazla gelir yaratırken bazıları ise açık üretmeye devam etti. Yılın ilk dört ayında başta İstanbul olmak üzere 11 il, aldığı bütçe harcamasından daha fazla gelir yaratırken, sağladığı gelir kendisine yapılan harcamanın altında kalan diğer iller ise bütçeye açık üretti. Buna göre gelir-harcama dengesi eksi olan illerin geçen yıl 63 iken sayı bu yıl aynı dönemde 70’e yükseldi.

Dunya.com’dan Naki Bakır’ın haberindeki verilere göre anılan dönemde merkezi yönetim bütçesine en büyük net katkıyı 357,4 milyar lira ile İstanbul verdi. Dört ayda 421,9 milyar lira ile bütçe gelirlerinin yüzde 39,7’sini sağlayan İstanbul, 64,5 milyar liralık bir harcama yaptı.

Ekonomideki kötü gidiş bütçeyi de vurdu! 70 il açık verdi!

Net katkı tutarında İstanbul’u 89,3 milyarla Kocaeli, 67,8 milyarla İzmir, 30,2 milyarla  Ankara  ve 11,5 milyarla Bursa illeri takip etti. Mersin 11,3 milyar Tekirdağ 6 milyar, Antalya 1,8 milyar, Yalova 1,4 milyar gelir temin edebildi.

Geçen yıl aynı dönemde Adana, Aksaray, Çanakkale, Karabük, Kilis, Manisa ve Muğla illerinin de bütçeye net katkısı pozitif olmuştu. İlk dört ayda bütçeye net katkı veren 11 il toplamda 834,4 milyar lira ile bütçe gelirlerinin yüzde 78,5’ine imza atarken, bütçeden 255,6 milyar liralık pay aldı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön