Sektörel

Ekonomist Mert Başaran’dan evini satmayı düşünenlere net uyarı geldi

Ekonomideki belirsizlik sürerken, konut satışları Temmuz ayında 127 bin 88 ile son dönemin en yüksek rakamına ulaştı. Sektörde uzun süreden sonra hareketlilik başlarken ekonomist Mert Başaran, evini satmak isteyenleri uyararak, “Mecbur değilseniz satmayın” dedi.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayında konut satışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 konuta ulaştı. Sektör temsilcileri bu durumu, müteahhit firmalar tarafından yapılan kampanyaların etkisinin yanı sıra elinde para olan vatandaşın, fiyatlar artacak beklentisi ile alım yapmasının sonucu olduğunu belirtti. Konut fiyatlarındaki artış yavaşlasa da yükselmeye devam ediyor. Bunda inşaat maliyetlerinin de etkisi büyük. Yine TÜİK tarafından açıklanan verilerle göre inşaat maliyetleri son bir yılda yüzde 66,12 artış gösterdi. İnşaat Maliyet Endeksi Haziran 2024 rakamlarına göre malzeme endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53,70, işçilik endeksi yüzde 108,78 yükseldi.

İki yıl süresince kira artışlarına uygulanan yüzde 25 zam sınırlaması, konut piyasasındaki dengeleri temelinden sarstı. Mevduat faizlerindeki artış birçok ev sahibinde konutunu satma düşüncesini yoğunlaştırdı. Ev almak yerine parasını faize koyup gelir elde etmek isteyenlerin sayısı artarken aynı şeyi evini satıp yapmak isteyenler de çoğaldı.

Ekonomideki belirsizlik vatandaşın aklını iyice karıştırırken, ekonomist Mert Başaran evini satmayı düşünenleri uyardı.  Başaran, https://x.com/MertBasaran_inv X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu  ifadeleri kullandı.

Sürekli uyarıyorum Dünyada faizler bu kadar yüksek olup, kredi kullanılmayan başka ülke olsa ev fiyatları %90 düşer!

Burada hala büyük bir düşüş yok, çünkü yastık altı çok var!

Yarın faizler düşerse bu rakamlara ulaşılmaz olur!

Mecbur değilseniz satmayın.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

'Kiralara sınırlama getirilmesi yanlıştı' diyen Tebernüş Kireçci sordu: İşin sonu nereye varır?

İstanbul en çok göç alan ve göç veren il oldu: Bir yılda 581 bin kişi İstanbul'dan ayrıldı!

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde dikkat! Kira ödemelerini kapsayan cezai şart eklenmeli!

Prof. Dr. Naci Görür: Büyük İstanbul depremi muhakkak olacak dedi, zemini çok sağlam olan ilçeyi açıkladı! 

 

Yılbaşı zamlarında şok: Asgari ücrete yüzde 15, memur ve memur emeklilerine yüzde 6.6, emeklilere yüzde 10.6 zam gelecek