06 / 05 / 2024

Ekonomist Murat Muratoğlu 18 liraya doğru ilerleyen doları düşürmenin tek formülünü açıkladı

Ekonomist Murat Muratoğlu 18 liraya doğru ilerleyen doları düşürmenin tek formülünü açıkladı

Dolar adım adım 18 liraya doğru giderken ünlü ekonomist Murat Muratoğlu doları düşürmenin tek formülünü açıkladı.



DOLAR BULUNMAZSA ELEKTRİK SÖNER

''ABD'de enflasyon yüzde 8.50, Türkiye'de yüzde 74 seviyesinde. Bu aradaki fark kadar yüzde 65 civarında Türk lirası değer kaybetmek zorunda zaten” diyen Muratoğlu “Bir de şöyle bir şey var; Türkiye'nin CDS puanları çok yüksek ve bu durum dış borcu çevirememe riskimizi artırıyor. Ayrıca Türkiye bu yıl minimum 45 milyar dolar cari açık verecek. Bu dövizi bulman gerekiyor, yoksa enerji ithalatı durur, elektrikler söner. Bu da Türkiye'nin dış borcunu ödeyememe riskine karşı yani temerrüte düşme ihtimalina karşı fiyatlamalar yapılıyor” ifadelerini kullandı. 

KISA VADELİ 181 MİLYAR DOLAR BORÇ VAR, MÜMKÜN DEĞİL

''CDS ( Ülkelerin iflas riski puanı) 850 puan seviyelerinde bulunuyor. Bu yurt dışı piyasaları ilgilendiriyor. Yani döviz bulmak istiyorsanız bu veriler üzerinden borçlanıyorsunuz” diyen Muratoğlu şöyle devam etti:  “Uzun vadeli borcumuz 441 milyar dolar, kısa vadeli hemen çevirilmesi gerek borç 181 milyar dolar. Bunu nasıl çevireceksiniz? Firmaların yurt dışından borç bulabilcekleri en düşük faiz, dolar bazında yıllık yüzde 15-16 civarında. Mümkün değil bunu bu şartlarda çevirebilmeleri”

Ekonomist Murat Muratoğlu 18 liraya doğru ilerleyen doları düşürmenin tek formülünü açıkladı

EDİTÖR NOTU: Bu haber 21 Haziran 2022 tarihinde saat 00.01’de yazılmıştır An itibarıyla dolar kuru 17,30 Türk Lirası, euro 18,20 Türk Lirası, altının gramı ise 1.024 Türk Lirası değerinde.

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada doların 20 lirayı ne zaman göreceğini açıkladı! Döviz hesabı olanlar dikkat

Benzin fiyatları geçtiğimiz yıla göre 4 kat artmasına rağmen benzin satışlarının neden %57 neden arttığı ortaya çıktı

Çiftçiler suya gelen rekor zamma isyan etti! Üretimi bırakırsak herkes aç kalır

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön