29 / 04 / 2024

Ekonomist Selçuk Geçer'den uyarı! Ev alıp satacaklar dikkat etsin!

Ekonomist Selçuk Geçer'den uyarı! Ev alıp satacaklar dikkat etsin!

Ekonomist Selçuk Geçer, genel yaşam maliyetlerindeki artışların ve konut fiyatlarında yaşanan aşırı yükselişlere değinerek piyasadaki verilerin yeterince net olmadığını söyledi. İşte Selçuk Geçer'in o açıklamalar...



Ekonomist Selçuk Geçer, genel yaşam maliyetlerindeki artışların ve konut fiyatlarında yaşanan aşırı yükselişler ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Selçuk Geçer, konut piyasasında açıklanan verilerin yeterince net olmadığını dile getirdi.

Açıklamasında konut almak isteyenler için önemli uyarılar yapan Selçuk Geçer, mevcut konut sahiplerinin sayısında hafif bir azalma olduğunu da dile getirdi. Medyabar'da yer alan habere göre Geçer, yaşanan bu azalmanın arkasında, konut fiyatlarının artışı ve genel yaşam maliyetlerinin yükselmesinin etkili olduğunun gözlemlendiğini söyledi.

KONUT SAHİBİ SAYISINDA AZALMA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre; 2023'te oturulan konuta sahip olanların oranı bir önceki seneye göre 0,5 puan azalış göstererek, yüzde 56,2 şeklinde kaydedildi. Kirada yaşayanların oranı yüzde 27,8, lojmanlarda ikamet edenlerin oranı yüzde 0,9 ve kendi evinde oturup kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 şeklinde tespit edildi.

Ekonomist Selçuk Geçer den uyarı! Ev alıp satacaklar dikkat etsin!

HAYAL EDİLEMEZ DURUMA GELDİ

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer yaptığı açıklamada, TÜİK'in açıkladığı konut verilerinin aslında enflasyon gibi gerçeği yansıtmadığını dile getirirken, "Oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0.5 puan azalmış. Bana göre, bu rakam yaklaşık olarak yüzde 2 civarında bir azalışa denk geliyor. Kısacası, insanlar artık konut alamıyorlar. Açıklanan bu verilerin son derece itidalli ve gerçek dışı olduğunu düşünüyorum.

Çünkü benzer biçimde enflasyonda olduğu gibi, gerçekte çok daha yüksek bir rakam söz konusu. Avrupa'da beyin cipi geliştirilirken, biz açıklanan yanlış verilere rağmen yoksulluğun artmaya devam ettiğini görüyoruz. Türkiye'de insanlar konut almayı artık hayal bile edemez hale geldi." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre konut sahipliği oranı, 2014 yılından bu yana her sene olduğu gibi 2023 yılında da gerileme gösterdi Türkiye’de konut ve kira fiyatları son yıllarda rekor seviyelere çıkarken,  inşa edilen konut sayısındaki artış da sürdü. Buna rağmen konut sahipliği oranı, 2014’ten bu yana düşüşe devam etti.

 

En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine gelecek! SGK uzmanı resmen açıkladı!

Gültepe'de kentsel dönüşüm sorunu: İnsanlar borçlandırılacak, yeni binaların aidatları bile ödenemez!

Kentsel dönüşüm hızlandı, evden depoya nakliyat dönemi başladı!


Geri Dön