28 / 04 / 2024

Gültepe'de kentsel dönüşüm sorunu: İnsanlar borçlandırılacak, yeni binaların aidatları bile ödenemez!

Gültepe'de kentsel dönüşüm sorunu: İnsanlar borçlandırılacak, yeni binaların aidatları bile ödenemez!

İzmir Konak’a bağlı Gültepe semtinde 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planlarına karşı  senelerdir mücadele eden Gültepeliler, bölgede kentsel dönüşüm yapılmasını gerektiğine ancak kendilerine sorulması gerektiğine dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar ve Gültepelilerin talepleri...



İzmir’in Konak ilçesinde yer alan Gültepe’deki kentsel dönüşüm imar planlarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Daha önce bir defa imar planları  İzmir  Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edilmişti, yeni yapılan planlar da İzmir 4. İdare Mahkemesince iptal edildi. İmar planları üçüncü defa hazırlandı ve bu sefer onay verildi. 

Gültepeliler, Gültepe’nin bir dönüşüme ihtiyacı olduğuna fakat dönüşümün bu şekilde rant odaklı olmaması gerektiğine dikkat çekti. Yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı bölgedeki vatandaşlar, yaşadıkları mahalleden zorunlu bir şekilde göç etmeyi istemiyor. 

Gültepe de kentsel dönüşüm sorunu: İnsanlar borçlandırılacak, yeni binaların aidatları bile ödenemez!

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre; Gültepe’de yaşayan insanlara hiçbir şey anlatılmadan bir dönüşüm yapılmaya çalışıldığının altını çizen Ertuğrul Gül, insanların kendi çabalarıyla bir şeyler öğrenmeye çalıştıklarını dile getirdi. 

"İnsanlar bilgi kirliliğinden dolayı yanlış şeyler öğrendi. Burada yaşayan insanlar geçmişten bugüne kadar sofrasındaki zeytininden artırarak, maaşından parça parça kenara koyarak belki emekli ikramiyesiyle burada kendine ve çocuğuna iki ya da üç katlı konut yapmış" ifadelerine yer veren Gül, "Bu planlarda boş arsası olan, evi olan ya da üç katlı konutu olan aynı hakka sahip. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz fakat böyle yapılacak bir dönüşüm Gültepe’den çok şey götürecek. Bir kere Gültepe’de Gültepeli kalmayacak. İnsanlara konut verecekler, borçlandıracaklar ve bu borcu ödeyemeyen kişiler mecburen buradan göç edecek. Bu şekilde bütün sosyal doku yok olmuş olacak" dedi.

Gültepe’de yaşayan ve yapılacak yerel seçimlerde mahalledeki yurttaşların ortak bir görüşüyle Konak Belediyesi Meclis Üyesi Aday Adayı olan Coşkun Topçu da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve "Bizim davamız sadece para değil, dönüşüm halkla yapılır. Burada aile yapısı bozulacak. Aileler çocuklarıyla birlikte aynı apartmanlarda yaşıyor. Gerçekleşecek dönüşümde 100 metrekareden 3 tane konutu olan bir kişiye 60 metrekare tek ev verilecek o da borçlandırılarak. Bu evin borcunu kim ödeyecek? Evde kim oturacak? Bunların hepsi aile yapısını bozacak. Gültepe’ye 30-40 sene önce gelenler buradan zorunlu şekilde göç edecek. Şimdiden bazı kurumlar bölgeden çekilmeye başladı. Gültepe'de bankalar şubelerini birer birer kapatıyor. Kaderimizin Fikirtepe’yle aynı olmaması için mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Gültepe de kentsel dönüşüm sorunu: İnsanlar borçlandırılacak, yeni binaların aidatları bile ödenemez!

Gültepe’de yer alan ihat Aydın Kültür ve Dayanışma Evi Başkanı Erdal Zalaltuntaş da Gültepe’nin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğuna fakat önemli olanın mağduriyetlerin en aza düşürülmesi olduğuna dikkat çekti. 

Zalaltuntaş, konuya ilişkin açıklamasında "Planlardan dolayı insanlar evlerine çivi çakamıyor, kendi başlarına karar alıp sadece binalarını kentsel dönüşüme sokamıyor. Gültepelileri zora koşarak insanları yerlerinden, yurtlarından edecekler. İstanbul’da yaşanılanlar gibi elektrik ve sularını keserek yapacaklar bunları. Anneler, babalar ve çocuklar ayrılacak. İzmir’in merkezi burası. Kentsel dönüşüm olsun ama bizimle görüşülerek olsun. Halk meclisleri kurulsun ve kararlar halkla birlikte verilsin" diye konuştu. 

Ege Bölgesi Kars Demokrat Dernekler Federasyonu Başkanı Sözer Yıldırım da kimseye söylenmeden bir dönüşüm yapılmaya çalışıldığını dile getirdi ve "Burada kimlerin yaşadığını, hangi dairede kaç kişinin oturduğunu bilmiyorlar. Kentsel dönüşüm istiyoruz ama nasıl istiyoruz. Bu bize bir kere bile sorulmadı. Projelere bakıyoruz çok güzel binalar, yeşil alanlar, akıllı binalar ama Gültepelilerin gerçeği bu değil. Halk gerçekten o binalarda yaşayamayacak. Gültepeliler o apartmanların aidatlarını bile ödeyecek maddi güce sahip değil" dedi ve bu dönüşümün emrivaki oolduğuna, bir arsanın üzerinde dört, beş ailenin yaşadığına dikkat çekti. 

Konak Belediyesi, 14 mahalleyi kapsayan 300 hektarlık Gültepe planlarının uygulama planlarını geçtiğimiz Haziran'da askıya çıkardı. Gültepe Bölgesi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı, Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur ve Cengiz Topel olmak üzere 14 mahalleyi içeriyor. 

 Kentsel dönüşüm hızlandı, evden depoya nakliyat dönemi başladı!

Konut fiyatlarındaki artış yatırımcıların gözünü yurt dışına çevirdi!

Konut fiyatları yılın ikinci yarısında yüzde 35 artacak! Kredi faizleri ne olacak? Satışlar artacak mı?


Geri Dön