27 / 04 / 2024

Konut fiyatları yılın ikinci yarısında yüzde 35 artacak! Kredi faizleri ne olacak? Satışlar artacak mı?

Konut fiyatları yılın ikinci yarısında yüzde 35 artacak! Kredi faizleri ne olacak? Satışlar artacak mı?

2024 yılının ikinci yarısına odaklanan gayrimenkul sektörü, konut fiyatlarında yüzde 35 yükseliş olmasını öngörüyor. Gündemde ise kredi faiz oranlarındaki düşüş ile sektörün canlanması ve alternatif modeller bulunuyor. İşte ayrıntılar ve sektör temsilcilerinin beklentileri...



Konut kredisi faizlerinin ve ev fiyatlarının zirveyi görmesinin ardından, gayrimenkul sektörü zorlu bir seneyi geride bıraktı ve bu senenin ikinci yarısına odaklandı. 

Sektör temsilcileri, hükümet tarafından dile getirilen ilk konuta erişim ile ilgili kredi konusunun konut piyasasını canlandıracağına dikkat çekti ve bu sene alternatif konut modellerinin gündemde daha fazla yer almasını beklediklerini aktardı. 

Sözcü Gazetesi'nden Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre; konut kredisi faiz oranlarının aylı kyüzde 3 civarında olması sektör için önemli bir baskı kaynağı oluyor. Bunun yanı sıra yüksek faiz trendinin, en azından senenin ilk yarısında, inşaat sektörüne yön vermeyi sürdürmesi öngörülüyor. Konut sektörü temsilcileri, ev satışları için kredi faizlerinin yüzde 1’in altında olmasının hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Konut fiyatları yılın ikinci yarısında yüzde 35 artacak! Kredi faizleri ne olacak? Satışlar artacak mı? 

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Neşecan Çekici, konut satışlarının 2023 yılında, bir öceki yıla göre yüzde 17.5 düşüşle 1 milyon 225 bin 926 olduğunu belirtti ve "Türkiye’nin ihtiyacı her yıl yaklaşık 800-900 bin konuttur. Şu anda 500-600 bin üretiliyor o da doğru kesime üretilmiyor. Sektörün yaklaşık 100 milyar TL’lik can suyuna ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. 

Çekici, devlet tarafından bu imkanın sektöre sunulması halinde, arsa temininde kamu-özel sektör iş birliklerinin, yeni modellerin önünün açılması durumunda barınma da dahil tüm krizlerin önüne geçilebileceğini vurguladı. Ayrıca, Çekici, seçimin ardından konut sektöründe canlanma beklediklerini de dile getirdi. 

Konut fiyatları yılın ikinci yarısında yüzde 35 artacak! Kredi faizleri ne olacak? Satışlar artacak mı?

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ramadan Kumova da bu sene ev fiyatlarında enflasyon hedefine paralel bir artış beklediklerini söyledi ve "Bu oran da yüzde 35-36 civarında. Satışlarımız 2023 yılında yaklaşık yüzde 20 düştü ve 2024’ün 2023’ten daha temkinli olunması gereken bir sene olduğunu düşünüyoruz. Satışın olmaması durumunda sektör yeni konut üretemez çünkü bizler sattıkça üretebilen bir sektörüz. Ayrıca konut kredi faiz oranları aylık yüzde 3.5 seviyesinde kalmayı sürdürdükçe, ipotekli satışlardaki düşüş de sürecek" açıklamasında bulundu.

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profes­yonelleri Derneği  olarak önerdikleri 'yeni mülkiyet sistemi' odaklı modelleri ile ilgili konuşan İsmail Özcan, "Arsa payının yüksek olması sebebiyle, arsa ve konutun tapusu ayrılmalı. Biz artık bir değil, iki farklı tapu verebilmeliyiz. Bu tür yeni modeller gündemi daha çok işgal edecek. Üst ve orta kesim konut alırken, kredisini alıp, bunu da maaşıyla ödüyordu, o denge kayboldu. İnsanlar, 4-5 milyon gibi rakamların altına girmeyi, aylık 80-100 bin liralık taksit ödemeyi göze alamıyor. Herkes kiralamaya yöneliyor ancak kiralanacak portföy de daraldı" ifadelerine yer verdi. 

İsmail Özcan, daire bazında yapı ruhsat sayısının 2023 yılında 600-650 bin adet olacağını ve 2024 yılında ikinci el ve sıfır konut fiyatları arasındaki makasın da kapanacağını düşündüklerine dikkat çekerek, "Bizim insanımız, genelde borçlanarak ev alıyor. Hükümetin ilk konuta erişim ile ilgili kredi konusu gündemde. Bunun, 2024 yılında netleşeceğini düşünüyoruz. Ancak orada da kredi paketine dahil olacak projeler, gelir düzeyi gibi konular belirleyici olacak" şeklinde konuştu. 

Konut fiyatları yılın ikinci yarısında yüzde 35 artacak! Kredi faizleri ne olacak? Satışlar artacak mı?

2024 GAYRİMENKUL PİYASASINI NELER BEKLİYOR? 

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Burak Kutluğ: Gayrimenkul, bu sene de kazandıran yatırım araçlarından biri olur

"Finans tarafında muslukların kısılması ile faizler yükseldi ve finansa erişim güçleşti. Avrupa’da da konut satışları ortalama yüzde 20 düştü. Türkiye’de de yüzde 17.5 daralma yaşandı. Türkiye, 2024 yılında da bu tabloyu düzlüğe çıkarmak için sıkı mali politika uygulayacak gibi görünüyor. Finansa erişim maliyetlerinde, ikinci yarıdan itibaren rahatlamaya başlayan bir tablo kaydedilebilir. Konut satışlarında, şu anki tabloya göre daralmanın sürmesi mümkün. Kentsel dönüşümde başlayacak hareketlilikle beraber sektördeki canlılığın korunacağını düşünüyorum. Türkiye’de konut her zaman kazandıran bir yatırım aracı oldu. 2024 yılında da gayrimenkul kazandıran yatırım araçlarından biri olacak."

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur: 2024 yılında arsanın yıldızı parlamayı sürdürecek

"Konut satışlarındaki düşüşe karşın, kentsel dönüşüm hamleleri, beraberinde hem özel sektörün hem de hükümetin sektöre ilişkin açıklayacağı kampanyalar, maliyetler tarafında daha stabil bir piyasanın oluşması ile 2024 yılında canlanma bekliyoruz. Dolayısıyla gayrimenkul, hâlâ güvenli liman olma statüsünü koruyacak. Yalnızca, bunun sürdürülebilir bir zemine oturması gerekli. Türkiye’de konut talebi fiyatla buluşamıyor. Burada da arsa ön plana çıkıyor. Arsa, geçtiğimiz sene yatırımcısına konuttan, altından, dövizden ve borsadan daha fazla kazandırdı. 2024 yılında da arsanın yıldızı parlamayı sürdürecek. Gayrimenkul yatırımı enflasyondan korunmak için bizde çok geleneksel bir yatırım refleksi. Yatırımlarını gayrimenkulde değerlendirmek isteyen kişiler, daha ulaşabilir fiyatlara arsa  yatırımlarını tercih ediyorlar."

Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel: Lüks konut üretimi ve markalı projeler yaygın hale geliyor 

"2023 yılında konut satışları geriledi ama toplam rakam yine de yüksek çünkü talep kuvvetli. Bu yıl da 1 milyonun üzerinde konut satışı olacağını fakat faizlerin yüksekliği sebebi ile ipotekli konut satışlarının sınırlı kalacağını öngörüyorum. Daha çok üst gelir grubuna yönelik lüks konut üretimi ile markalı konut projelerinin yaygın hale geldi. Ucuz konut üretmek için devletin ucuz arsa imkanları sunması kısa dönemde en olabilecek senaryo gibi görünüyor. Böylelikle sadece  TOKİ  değil, özel sektör de daha ulaşılabilir konut üretme imkanına sahip olabilir."

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut: Ev kiralamada arz-talep dengesi hızla bozuluyor

"Gayrimenkul piyasasındaki stok erime hızına bakınca neler olduğunu daha iyi görüyoruz. Ocak 2023 tarihinden bu yana ülke genelinde satılık konut stoku genel ortalamada yaklaşık yüzde 15 yükseldi. Kiralık miktarında ise stok genel bazda yüzde 72 artış gösterdi. Kiralıkta en fazla stok artışı olan şehir yüzde ise 74 ile İstanbul. Ev sahibi ile mülk sahibi arasındaki problemler maalesef değişiklikler yapılmazsa sürecek. Gayrimenkulün orta, kısa, uzun vadeli çözümlere ihtiyacı bulunuyor. Hukuk mahkemelerinin yükünün yüzde 40’ı bugün kira davalarından meydana geliyor."

Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı: Konutta kademeli satış devri geliyor 

Konut satışları düşerken, şirketler de yeni formüller hayata geçiriliyor. Bu çerçevede kademeli satış uygulaması gündeme geldi. Kademeli sistemde önce arsa satın alınıyor, sonrasında da  inşaat maliyeti de ödenerek konut sahibi olunuyor. 

Özelmacıklı, konuya ilişkin "Bir şirket ‘aşamalı konut sahibi olma sistemini’ kurdu. Bu modelde önce konutun arsa payı alınıyor, sonra inşaat maliyeti de ödenerek iki aşamada ev sahibi olunuyor. Başka bir şirket de iki senede 10 projede 20 milyar TL'lik yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin gündemindeki projelerden biri de erişilebilir fiyatlı konut üretmek" açıklamasında bulundu.

Ankara Çankaya'da mağdur memurlar evlerini istiyor! 15 bin kişi 30 senedir bekliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! 'Yerinde dönüşüm' projesine 255 bin başvuru geldi!

TOKİ Tuzla mağdurları ve Murat Kurum anlaşamadı: Taksitlere 6 ayda bir zam yapılması önlenemez!


Geri Dön