03 / 05 / 2024

Ankara Çankaya'da mağdur memurlar evlerini istiyor! 15 bin kişi 30 senedir bekliyor!

Ankara Çankaya'da mağdur memurlar evlerini istiyor! 15 bin kişi 30 senedir bekliyor!

Ankara Büyükşehir Belediyesi memurlarından oluşan 3 bin 381 kişi, aileler ile beraber 15 bin kişi 30 senedir evlerini bekliyor. Konu hala çözülemedi. 



Ankara’nın en değerli bölgelerinden olan Çankaya Beytepe Mahallesi’nde 3 bin 381 ailenin yuvası olacak konutlar,  Melih Gökçek, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve YDA inşaat firması tarafından bir türlü tamamlanamıyor. Aileleri ile beraber toplamda 15 bin vatandaş, 30 senedir ev sahibi olmak için bekliyor. 

Aydınlık'tan Yusuf Tunçer'in haberine göre, Ankara'daki mağdurlar olay ile ilgili konuştu ve çözüm beklediklerinin altını çizdi. 

Ankara Çankaya da mağdur memurlar evlerini istiyor! 15 bin kişi 30 senedir bekliyor!

Olay, 1994'te dönemin  Ankara  Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Murat Karayalçın, belediye memurları konut sahibi olabilsinler diye arsa tahsisi yapmasıyla başlıyor. 3 bin 381 ortaklı SS. Akçalı Arsa ve Yapı Kooperatifi kuruluyor ve Çankaya Beytepe Mahallesi’nde arsa tahsisi gerçekleştiriliyor. Kooperatifin bir ortağı da belediye ile ilgisi  bulunmayan Kemal Kılıçdaroğlu.

1994'te belediye başkanlığını devralan Melih Gökçek, kooperatif için adeta kâbus oluyor. Bedeli ödenmesine karşın tahsis edilen arsaların tapu devrini yapmıyor. Gökçek’in isteği ile kendi bürokratının kooperatif başkanlığına getirilmesi ve bürokratlarından 35 kişinin kooperatife ortak yapılması koşuluyla, belediye üzerinde bulunan arsaların devri ancak 2005'te yapılıyor. 

Planlamaya göre kooperatif alanlarına, 2 bin 800 adedi dubleks konut olmak üzere toplam 3 bin 915 konut inşa edilebiliyor. yrıca 4 akaryakıt istasyonu ve pek çok iş merkezini kapsıyor. Ortak sayısına göre 534 konut fazlalık olmasına rağmen, kooperatif yönetim kurulu her ortağın ücret ödemeden birer konut sahibi olması amacı ile konut sayısını artırmak için 2010'da Büyükşehir Belediyesinden yoğunluk artışı için talepte bulunuyor ancak talep kabul edilmiyor.

Ardından Melih Gökçek’in istemi ile YDA firmasının kuruluşu olan ATM Yapım Yatırım İşletme Anonim Şirketi ile 11 MArt 2011'de "Yoğunluk artışı yapma ve konutların yapılması için yetki tanınarak" sözleşme yapılıyor. 

Kooperatif ortağı mağdurların aktardığına göre, bu şekilde ooperatif alanları rant alanı haline geliyor.

Ankara Çankaya da mağdur memurlar evlerini istiyor! 15 bin kişi 30 senedir bekliyor!

Yapılan sözleşmenin ardından yüklenici firma yeniden yoğunluk artışı istiyor. Hiç beklemeksizin 7 gün içinde ‘konut sayısı ortak sayısına yetmiyor’ nedeni ile konut sayısı 4 kat artırılıyor ve 3 bin 915’den 16 bin civarına yükseltiliyor. 

Onaylanan planlar, dönemin Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Şehir Plancıları ve mimarlar Odası gibi kurumlar tarafından açılan davalarla iptal edilirken, küçük değişiklikler yapılarak Melih Gökçek ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nce yeniden onaylanarak kooperatif alanlarında imar planları sürekli davalı duruma geliyor. 

Söz konusu yoğunluk artışı mahkeme kararı ile bozulduğunda Çankaya Belediye Meclisinin 02.09.2016 tarihli kararıyla emsal 2,00’ye düşürülüyor ve yeniden onaylanmış konut sayısı ortalama 12 bin 500 oluyor.  Alper Taşdelen, Çankaya Belediye Başkanı olduktan sonra Melih Gökçek’in yasal olmayan planları Çankaya Belediyesinde onaylanıyor. 

Alper Taşdelen, kooperatif ortaklarına verilecek, 17 katlı binaları 34 kata yükseltip, dar bir alana sıkıştırılmasına, bu şekilde yüklenici inşaat firmasına en az 100 bin metrekare daha fazladan arsa kazandırılması fırsatı oluşturuyor. Plan notlarına yasa dışı bir madde konulmasını sağlayarak, zemin altında kalan konutların emsal dışına çıkarılarak bodrum kat şeklinde belirtilmesini sağlıyor. 

Bu şekilde yüklenicinin tüm alanda en az 2 bin konut daha fazladan yapmasına imkan veriliyor ve alanda mahkeme kararı ile yoğunluk 2,00 emsale düşürülmesine rağmen bu notla yoğunluk hile yolu ile 3,00’un üzerine yükseliyor. 

Pek çok ortak, Alper Taşdelen ile görüşme talep etmiş ancak randevu alamamışlar. İmardan sorumlu Belediye Başkan yardımcısına yönlendirilen kooperatif üyelerine “Biz artık onaylamasak da Büyükşehir Belediyesinin onaylama yetkisi olduğundan yaptığı planları onaylıyoruz, karşılığını da alıyoruz” bilgisi veriliyor. 

Yüklenici firma ile yapılan sözleşme mahkemece bozulmuş olmasına karşın karar tebliğ edilmediği gerekçe gösterilip alel acele inşaat ruhsatı verildi. Çankaya Belediyesi 2023'te üklenici firmanın müracaatı ile yeni bir meclis kararı ile bina kat yüksekliklerini belirlemiş fakat mahkeme kararına rağmen iptal edilen plan notlarını kaldırmamış olduğu için karara yüzlerce kooperatif ortağından itiraz gelmiş. Fakat Çankaya Meclisinde itirazlar oy çokluğu ile reddedilmiş, Büyükşehir Belediyesine onay için yollamış ve şu anda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde onay için beklemede.

Ankara Çankaya da mağdur memurlar evlerini istiyor! 15 bin kişi 30 senedir bekliyor!

Kooperatif ortakları, Melih Gökçek'i pay almadan imza atmadığı için, yönetim kurulunu tek yanlı sözleşmeyi imzaladığı için, Çankaya Belediye Meclisi'ni hukuka uygun olmayan planları imzaladıkları için sorumlu tutuyor. 

Ayrıca, Mansur Yavaş'ın da mağdurların tüm itirazlarına rağmen, kararın onaylanmasına imkan vermesi halinde sorumlu olacağı ifade edildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! 'Yerinde dönüşüm' projesine 255 bin başvuru geldi!

TOKİ Tuzla mağdurları ve Murat Kurum anlaşamadı: Taksitlere 6 ayda bir zam yapılması önlenemez!

Son 2 senede hisse, altın ve dolara 10 bin TL yatıranlar ne kadar kazandı? Yatırımcılar ve yatırım yapacaklar dikkat!


Geri Dön