03 / 05 / 2024

Ekonomistlerden korkutan açıklama: ‘Dolarda karaborsa fiyatı ortaya çıktı!’

Ekonomistlerden korkutan açıklama: ‘Dolarda karaborsa fiyatı ortaya çıktı!’

Dolarda makas açıldı. Merkez Bankası dolar kurunu 19.41 olarak belirlerken, Kapalıçarşı’da kur 20.60 TL’yi geçti. Ekonomistler, “Dolarda karaborsa fiyatı ortaya çıktı” şeklinde açıklama yaptı.



Finans piyasalarında bozulan çarklar, son zamanlarda tıkanmaya da başladı. Yükselen dolar kurunu tutmak için bankalara getirilen döviz satım limitleri ve alınan diğer makro ihtiyari tedbirler dövizde paralel piyasalar ortaya çıkardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ilan ettiği dolar/TL 19.41’ken Kapalıçarşı’da zaman zaman 20.60’ı geçtiği görüldü. Bankadan döviz almak isteyen vatandaşlar 20.60 TL ödemek zorundayken dövizini bankaya satmak isteyen kişilere 19.09 TL teklif ediliyor. Oysa Kapalıçarşı’da bu rakamlar 20.40-20.60’ta seyrediyor. Hal böyle olunca, yüksek miktarda alım satımlar için hem iş dünyası hem vatandaşlar Kapalıçarşı’ya yöneldi.

Ekonomistlerden korkutan açıklama: ‘Dolarda karaborsa fiyatı ortaya çıktı!’

Bu durumun bankacılık sisteminden çıkışı getireceğini ifade eden ekonomist Uğur Gürses şöyle söyledi: “Dolarda paralel piyasa meydana geldi. Fiyattan ziyade malı bulabildiğiniz yer karaborsa olmaya başladı. Serbest kambiyo rejimine geçilen 1989 yılı sonrasında, yüzde 6 oranına yakın fiyat farklı paralel piyasa karaborsaya ilk kez şahit oluyoruz. Siz parayı rahatlık bir şekilde bankalardan alamıyorsanız Kapalıçarşı’dan alabiliyorsanız fiyat orada ortaya çıkar. Bu durum kısa vadede bankacılık sisteminden çıkış yaratır.”

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön