Dış Piyasalar

Ekonomistten konut piyasası değerlendirmesi: Sektörü korumak yerine baltaladık! 

Ülkeye gelir getirici üç sektörü oluşturan emlak, yükseköğrenim ve turizm alanlarının yitirildiğini söyleyen Ekonomist Doç. Dr. Hüda Hüdaverdi, emlak sektörünü korumak yerine, baltalayarak yok edildiğini kaydetti.

Son yıllarda Kıbrıs'ta emlak alanında ciddi başarılar sağlandığına şahit olan Rum tarafının tutuklamalar yaparak yabancı yatırımcıları korkutmaya çalıştığını ifade eden Ekonomist Doç. Dr. Hüda Hüdaverdi,, sektörü koruyarak adımlar atılması gerekliliğine vurgu yaptı.

YABANCI YATIRIMCILAR KORKTU

Ekonomist Doç. Dr. Hüda Hüdaverdi’nin açıklamalarından öne çıkan çarpıcı detaylar şu şekilde: “Biz, ülkeye gelir getirici üç sektörümüzü yitirmiş durumdayız.

Emlak sektörünün son zamanlarda ciddi bir getirisi vardı. Emlak sektörünü korumamız gerekirdi, yok etmemiz gerekmezdi. Rumlar bizim emlaktaki gelişmişliğimizi gördükten sonra, tutuklamalar yaparak yabancı yatırımcıları korkuttu.'' diyerek tedbirler almak yerine emlak sektörünün baltalandığını belirtti.

EMLAK SEKTÖRÜNÜ AYAKTA TUTMAK GEREKİYOR

''Emlak, üniversiteler ve turizmi ayakta tutmazsak ciddi anlamda kaos yaşamaya başlayacağımız belliydi'' diyen Hüdaverdi  Maliyetlerin artmasının aynı anda işsizliği de tetiklediğini söyledi.

 Sektörler ayakta durabilmek için istese de istemese de personel azaltmak zorunda kaldığından bahseden Hüdaverdi emlak sektöründe yaşanan sorunlardan dolayı, yüzlerce insan işini kaybettiğini açıkladı.

Hüdaverdi ''Bu insanların işsiz kalması, bizim diğer sektörlerimize de yansıyacak. İnsanlar yoksullukla karşı karşıya kaldığında bunun psiko-ekonomisini de konuşmamız gerekecek çünkü suç oranları artacak.

Biz ekonomideki dengeleri koruyarak, suç oranların da önüne geçebiliriz. Bunun sosyal tarafını da konuşmamız gerekiyor. Suç oranlarının yükselmesinin bir sebebi de ekonomide yaşanan sıkıntılardır.” dedi.

Hüdaverdi, aynı zamanda öğrencilerin de artık Kıbrıs'ı tercih etmediğini belirterek ''Yükseköğretimde enflasyonu yaşıyoruz. 24 üniversite var, bu üniversiteleri ayakta tutacak öğrenci nerede? Gelen öğrencilerin kalitesi çok düşük.

Üniversitelere öğrenci getiren aracılar, üniversitelerden çok dafa fazla para kazanır hale geldi. İtibar anlamında yükseköğrenim büyük darbeler almıştır.

Sayı olarak binlerce öğrenci olabilir ancak niteliğe de bakmak gerekiyor. Yabancı öğrencilere çifte vize uygulaması da gelişi azalttı.

Öğrenciler burada ekonomiye katkı sağlıyor, sirkülasyon sağlıyor ancak üniversitelerin yaşayabilmesi için yeterli kaynak sağlamıyor. Üniversitelerimiz ciddi anlamda maddi çıkmazda. Biz turizm yapmadık, biz tanıtıp ikna edip turist getirmedik ülkemize.'' dedi.

Yüksek faiz nedeniyle Türkiye’de konut yatırımı yapamayan Türkler KKTC’ye yöneldi!

Kuzey Kıbrıs’ta konutların geri dönüş süresi 15.9 yıla indi!

Kıbrıs'tan konut alan Türk yatırımcılarının oranı yüzde 4'ü geçti!