29 / 04 / 2024

Ekrem İmamoğlu: Deprem milli bir sorundur!

Ekrem İmamoğlu: Deprem milli bir sorundur!

Türkiye'nin kentsel yapısıyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP’nin İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, ''Deprem, can ve mal güvenliği, bu kent için milli bir sorundur'' dedi.



CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece'deki seçim turuna, Florya'da bir otelde devam ediyor. İmamoğlu, kanaat önderleri ve STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Gerçek Gündem Gazetesi'nde yer alan habere göre, toplantıda konuşan İmamoğlu, Türkiye'de yerel yönetim anlayışının değişmesinin zamanının belirtti. Belediye başkanlarının görevden alınmalarına yönelik eleştiriler hakkında konuşan İmamoğlu, ''Son 5 yılda seçilmiş insanların, bir kişinin sözüyle makamı terk etmeleri ya da terk ettirilmesi sürecinden sonra, çok sevdiğimiz, çok inandığımız, şehremin dediğimiz belediye başkanlığı makamı zedelenmiştir. Belediye başkanlığı, şeffaf bir makam olmalıdır. Bizimle birlikte böyle bir dönem başlıyor. Yani belediye başkanlığı bir korku makamı olmamalı. Halkın oy verip seçtiği belediye başkanı, birilerinin iki dudağı arasından çıkan talimatla gelen başka bir kişi tarafından yönetilmemeli. Bu makamın ve belediyeciliğin son yıllarda yaşadığı travmayı tersine çevirip, demokrat, herkesle buluşabilen, insanların gönlüne giren, oyunu almanın değil gönlüne giren temel unsur olduğuna inandığı bir süreci başlatıyoruz hep beraber'' ifadelerini kullandı.

''Yola çıktığımız ilk gün kurduğumuz bütün cümlelerin gün içerisinde, zaman içerisinde kullanıldığını görüyoruz'' diye konuşan İmamoğlu, ''Günün sonunda, bir kişi konuşur diğerleri uygular biçiminde bir yönetim anlayışı yoktur. Biz de diyoruz ki 1 milyon kişi konuşur, bir kişi uygular sistemini size vaat ediyoruz. Demokrasiyi vaat ediyoruz. Mevcut sistemde İBB Başkanı bile konuşamaz. Oturmak, kalkmak, konuşmak, imza atmak ve almak için izin almak zorundadır. İlçe başkanı, il başkanı talimat verecek, en son da başkası. Bakın ben 5 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Tüm özgün tavrımla ve özgürlüğümle yapıyorum. 350 bin insanın yaşadığı bir ilçede, siyasi ya da toplumsal anlamda hiç kimseden talimat almadım, tüm talimatları 350 bin insandan aldım'' diye konuştu. Konuşmasında mülteci sorununa da değinen İmamoğlu, sürecin tehlikeli bir hal almaya başladığı uyarısında bulunarak şunları söyledi: ''İstanbul 16 milyon insanın yaşadığı, trafikte kaosu yaşayan, yatırımlarda önceliği olmayan bir şehir. İstanbul, 1 milyona yaklaşan mülteci kavramını hiçbir şekilde muhatap almayan ve bu toplumun yarınlarını, eğer tedbir alınmazsa sosyolojik açıdan en büyük çatışmaların yaşanacağı alanı yaratmış bir kent. Mülteci sorununu biz çözeceğiz. İBB'nin bu konuda tek bir kelimesi, planlaması yoktur. Sokaklar savaş alanlarına dönüyor, çatışmalar başlıyor'' açıklamasında bulundu.

Kentsel dönüşüm projeleri hakkında açıklamalarda bulunan ''Bütün bu söylediklerim ruhumu acıtıyor, vicdanımı sızlatıyor. Belediye başkanlığı yapıyorum. Büyükşehire talibim. Üzülüyorum. Görmemezlikten gelen, insanlara başka bir açıyı göstermeye çalışan ve gerçekleri unutturmaya çalışan yönetimlerin, ne yazık ki bizi daha büyük sıkıntılara hazırladıklarını bilin ve anlatın. Böyle olmaz. Aldatırız insanlarımızı'' dedi. İmamoğlu, ''Kartal'da bir bina yıkıldı. Bir bina insanların tepesine yıkıldı. 21 canımız gitti. Bir bina yıkıldı diye bütün Kartal'ın bir mahallesi kaos yaşadı. Şimdi oturup dua etmemiz lazım, 'Allah'ım ne olur depremi verme' diye. İşimiz duaya kaldı. Soruyorum sizlere. 20 sene boyunca, koca koca binaların dışında ne yapıldı. Öncelikler nedir, ne yapılabilir? Kentsel dönüşüm altında bir bölge boşaltıldı ve oraya bambaşka binalar yığıldı. Bazı yerlerde binalar yıkıldı ve öyle bırakıldı. İnşaat yok, müteahhit yok. İnsanlarla konuşmadan, fikirleri alınmadan bildiklerini yaptılar ve hiçbir sorun çözülmedi. Çünkü olaya, insanların gözüyle, kaybedilecek canlar gözüyle bakılmamıştır. Rant gözüyle bakılmıştır. Deprem, can ve mal güvenliği, bu şehir için milli bir sorundur'' ifadelerini kullandı.


Geri Dön