Ekspertiz raporunu kim verir?
Konut kredisi almak istiyorsanız, konut ekspertizi almanız gerekiyor. Eksperler yaptıkları incelemeler sonucunda bir ekspertiz raporu hazırlıyorlar. Peki, eksperler tarafından hazırlanan ekspertiz raporunu kim verir?
Ekspertiz raporunu kim verir?
Konut kredisinde konut ekspertizi zorunlu bir aşama olarak karşımıza çıkıyor. Ekspertiz raporları gayrimenkulün açık adresi gayrimenkulün lokasyonu,kaç yaşında olduğu,imar durumu gayrimenkulün alanı,ulaşım özellikleri,fiziki durumu ve alt yapısı gibi bilgiler yer alıyor.
Ekspertiz raporu bankadan gönderilmiş eksperler tarafından hazırlanıyor. Ekspertiz raporu kredi için başvurulan bankaların anlaşmalı olduğu değerleme şirketlerinden alınıyor. Tüketici isterse kendisi bir gayrimenkul ekspertizi ile anlaşabiliyor. Genellikle bu kişiler eksper uzmanları olarak seçiliyor.
Eksperler, hem geçmiş hem de yakın zamanda gerçekleşen satışları karşılaştırarak, beklemede olan satışlar ve gayrimenkul projelerine dair pazar verilerini analiz ederek tespit ediyor. Bu analiz sonucunda gayrimenkulü bir piyasa değeri biçiliyor. Konut ekspertiz raporu altı ay ile bir yıl arasında güncelliğini yitiriyor. Ekspertiz raporunda bir sorun çıkması halinde ekspertiz raporunun iptali için Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapılabiliyor.
Ekspertiz raporu banka açısından büyük önem taşıdığı gibi müşteri tarafından da büyük önem taşıyor. Vatandaşların ekspertiz raporuna itiraz hakkı bulunuyor. Eğer banka ekspertiz raporu sonucunda yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu durum sonucunda Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvurularak, ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz edebilebiliyor.
Yanlış hazırlanan ekspertiz raporu nasıl düzeltilir?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com