09 / 05 / 2024

El Fayed Harrods'ı Katarlılara sattı

El Fayed Harrods'ı Katarlılara sattı

Mısırlı ünlü zengin Muhammed El Fayed'in Londra'nın sembollerinden biri olan Harrods mağazasını Katar Holding'e 2.2 milyar dolara sattığı belirtildi



İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin bildirdiği habere göre El Fayed, mağazayı 1985 yılında 615 milyon sterline almıştı. 1851 yılında kurulan ve bugün 90 bin metrekare alana sahip olan mağazanın mart ayında da Katar Emiri adına hareket eden bir fona satılacağı dedikoduları dolaşmıştı.
El Fayed ailesinin Harrods'ı satışına danışmanlık eden Lazard, dün yaptığı yazılı açıklamada, "Harrods'ın 25 yıl boyunca başkanlığını yaptıktan sonra Muhammed El Fayed emekli olmaya ve çocuklarıyla, torunlarıyla daha fazla vakit geçirmeye karar verdi" denildi. 

Şortla girilmiyor
Yılda 15 milyon kişinin ziyaret ettiği mağazanın geçmişte psikanalizin babası Sigmund Freud'dan İngiliz yazar Oscar Wilde'a pek çok ünlü müşterisi oldu. Mağaza, dünyada asansörün ilk kullanıldığı binalardan. Harrods'a 1989'dan beri şort, parmak arası terlik, göbeği açıkta bırakan tişörtle girilemiyor.

Harrods'ın satışı  3 Cevahir'e eşit
Harrods, 850 milyon dolara satılan Cevahir AVM'nin dört katı fiyata satıldı. Jones Long LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, "Türkiye'de Cevahir 850 milyon dolara satılmıştı. Yani 15 yıllık kira gelirine. Harrods'un satışının 3 Cevahir ettiğini söyleyebiliriz" dedi.

Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal ise, "Şu anda bilinen Akmerkez'in fiyatı 500 milyon dolar civarında ki buna göre Harrods 4 Akmerkez eder" diye konuştu. Türkiye'de en yüksek değere sahip olan AVM'si İstinye Park. Değeri bilinmeyen ancak tahminen 2.2 milyar dolar olduğu söylenen İstinye Park, Harrods'ı yakalayan tek isim olabilir.    

Oğlu Lady Di ile öldü
Serveti 650 milyon sterlin olan 77 yaşındaki El Fayed, İngiltere'de Premier Lig'deki Fulham FC'nin de sahibi. 1997'de oğlu Dodi El Fayed, sevgilisi Prenses Diana ile Paris'te bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Baba El Fayed, oğlunun ve Prenses Diana'nın bir komplo suikastına kurban gittiklerini savunarak 10 yıl bunu ispatlamak için mücadele verdi.
BESTE ÖNKOL/Milliyet

Basında yer alan diğer haberler:

Mısırlı El Fayed Harrods'u 2.2 milyar dolara Katar Holding'e sattı    
 
İngiltere'nin başkenti Londra'nın dünyaca ünlü lüks tüketim mağazası Harrods, 1.5 milyar sterline (yaklaşık 2.2 milyar dolar) satıldı.

Mısırlı iş adamı Muhammed El Fayed'in sahibi olduğu mağaza, hissedarları arasında Katar Emiri Seyh Hamad bin Jassem al-Thani'nin de yer aldığı Katar Yatırım Holding'in (KYH) iştiraklerinden Katar Holding tarafından satın alındı. Anlaşmayla ilgili ilk açıklama Lazard International'in CEO'su Ken Kosta tarafından gerçekleştirilirken, bir kaç hafta önce mağazanın sahibi Muhammed EL Fayed, İngiliz Times gazetesine, "Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan'dan teklifler geliyor. Tamam olabilir ama biz onlara mağaza satılık değil diyoruz" demişti. Muhammed El Fayed'in danışmanının satış ile ilgili yaptığı açıklamada, "El Fayed, 25 yıl boyunca Harrods mağazasının yönetim kurulu başkanlığını yaptıktan sonra, emekli olarak, çocukları ve torunlarıyla biraz daha fazla zaman geçirmek istemektedir" mesajı verdi.

15 milyon kişi geziyor
Her yıl yaklaşık 15 milyon kişinin alışveriş yaptığı, 90 bin metrekarelik mağazanın Katar Holding'e satılması ile ilgili anlaşmayı yapan Ken Kosta, şunları kaydetti: "Muhammed El Fayed sahip olduğu Harrods'a 25 yılda dünya çapında bir ün kazandırdı. Katar Holding'in satış için seçilmesinde Harrods'ın sahip olduğu bu ünü taşıyabilecek ve büyüme konusundaki vizyonunu gerçekleştirebilecek finansal güçte olması etkili olmuştur. Katar Holding'in Harrods'ın geleneklerine sahip çıkacağına ve mevcut çalışanlarına destek olacağına inanıyoruz."

Prenses Diana ile öldü
Aynı zamanda İngiltere'nin Premier lig takımlarından Fulham'ın da sahibi olan Mısırlı milyarder Muhammed El Fayed, 1997 yılında Prenses Diana ile birlikteyken Paris'te geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Dodi El Fayed'in babası. Muhammed El Fayed'in oğlunun ölümünden bu yana iş hayatına ilişkin büyük beklentiler içinde olmadığı, o nedenle Harrods'ı satmak istediği zaman zaman İngiliz basınında yer alıyordu.

VW ve Barclays Bank'a ortak
Katar Holding CEO'su Ahmed Muhammed Al Sayed satın alma ile ilgli olarak, "Lüks alışverişte ikona dönüşmüş, dünyanın en prestijli ve finansal açıdan en iyi klasmanda bulunan Harrods mağazasını satın almak bizim için bir ayrıcalık" dedi. 2005 yılında kurulan Katar Yatırım Holding, 65 milyar dolarlık değere sahip. KYH'nin Alman otomobil üreticisi Volkswagen'de yüzde 17, İngiliz Barclays Bank'ta da yüzde 7 hissesi bulunuyor.

1840 yılında kuruldu 5 kez el değiştirdi
HENRY Charles Harrod tarafından küçük bir şarküteri olarak 1849 yılında kuralan Harrods, bu son satışla birlikte 5'inci kez el değiştirdi. Muhammed El Fayed 1985 yılında mağazayı 615 milyon sterline (922.5 milyon dolar) satın almıştı. Londra'nın lüks semtlerinden Knightsbridge yer alan mağaza 7 katlı. Tüm dünyada lüks alışverişin ilk akla gelen adreslerinden biri olarak gösterilen Harrods'ta tüm dünyadan lüks markaların satış noktaları bulunduğu 330 departman bulunuyor. İngiltere'nin sembol binalarından biri haline gelen Harrods Mağazası'nın bağlı olduğu şirkette Harrods Bank, Harrods Estates, Harrods Aviation ve Air Harrods şirketleri de yer alıyor.
Hürriyet

Al Fayed Harrods'ı Katarlılara sattı
Mısırlı işadamı Mohammed Al Fayed sahibi olduğu Londra'nın en lüks mağazalarından Harrods'ı yaklaşık 2.2 milyar dolara Katar Holding'e sattı

Mısırlı işadamı Mohamed Al Fayed yaklaşık 25 yıldır sahibi olduğu Londra'nın en lüks mağazalarından Harrods'u, Katar Emerliği'nin yatırım şirketi Katar Holding'e sattı. Harrrods'un satış fiyatı açıklanmamakla birlikte BBC ve Sky News rakamın 1.5 milyar sterlin (2.2 milyar dolar) civarında olduğunu belirtti.
Al Fayed, Harrods'u 1985 yılında 615 milyon sterline satın almıştı. UEFA Kupası'nda finale çıkan Fulham futbol kulübünün de sahibi olan Al Fayed o dönemde Londra'nın lüks mağazalarından House of Fraser'ın da sahibiydi. Satışta Al Fayed'in danışmanlığını yapan yatırım bankası Lazard International İcra Kurulu Başkanı Ken Costa Mısırlı işadamının eşine, çocuklarına ve torunlarına daha çok zaman ayırabilmek için bu kararı aldığını belirterek, "Mohamed Al Fayed, Harrods'daki 25 yıllık yoğun çalışma döneminin ardından emekli olmaya karar verdi. 
Harrods'un yeni patronu olarak Katarlıları seçmesinde yıllarca emek verdiği lüks mağazayı gelecgğe hazırlayacak vizyona ve mali güce sahip olmaları rol oynadı" diye konuştu.

Oğlu Prenses Diana ile birlikte ölmüştü
Katar Holding, 1849 yılında Henry Charles Harrod tarafından küçük bir bakkal dükkanını olarak kurulan Harrods'un beşinci sahibi oldu. Kamuoyu Mohamed Al Fayad'ın, 1997 yılında Paris'te sevgilisi Prenses Diana ile birlikte bir trafik kazasında ölen Dodi Al Fayed'in babası olarak tanıyor. Muhomed Al Fayed uzun yıllar oğlu ve Prenses Diana'nın İngiliz gizili servisi tarafından düzenlenen bir kazaya kurban gittiğin iddia etmiş ve iddiasını kanıtlamak için mücadele vermişti.
Katar Holding Alman otomotiv devleri Volkswagen ile Porsche'nin en bülyük hissedarları arasında bulunuyor. Holding, Barclays Bank da hissedar. (afp, reuters)
Radikal

Harrods, Katar Holding'e satıldı
Mısırlı işadamı Muhammed El Fayed, Londra'daki ünlü Harrods mağazasını 1.5 milyar sterline Katar Holding'e sattı

İngiltere'nin prestijli markaları Jaguar ve Land Rover'ın ardından, ülkenin en ünlü mağazası da el değiştirdi. Mısırlı işadamı Muhammed El Fayed, İngiltere'nin Londra'da bulunan sahibi olduğu ünlü "Harrods" mağazasını, 1.5 milyar sterline (2.22 milyar dolar) Katar Holding'e sattı. Muhammed El Fayed, yılda 15 milyon kişinin alışveriş ettiği, turistlerin uğrak yeri Harrods'u 1985'te 615 milyon sterline almıştı. "Department store" olarak bilinen çok katlı mağaza türünün Londra'daki en lüksü olan Harrods, "Herkes için her şey her yerde" sloganıyla tanınıyor. Kapılarını 1840'da açan mağazanın 330 bölümü bulunuyor. 90 bin metrakere alan üzerindeki mağazanın satış nedeni, işadamının danışmanı tarafından yapılan duyuruda şöyle açıklandı: "El Fayed, 25 yıl boyunca Harrods mağazasının yönetim kurulu başkanlığını yaptıktan sonra, emekli olarak, çocukları ve torunlarıyla daha fazla zaman geçirmek istemektedir. Kuruluşu olan 1840 yılından bu yana Harrods'un beşinci sahibi olacak Katar Holding, Harrods'un uzun süreli başarısını devam ettireceği gerekçesiyle özellikle seçilmiştir." El Fayed, mart ayında mağazayı satmayacağını söylemişti.

FULHAM'IN DA SAHİBİ
Premier League takımlarından Fulham'ın da sahibi olan 77 yaşındaki Muhammed El Fayed, 1997'de Prenses Diana ile birlikteyken Paris'te geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Dodi El Fayed'in babası. İngiliz The Sun gazetesi 2008 ekim ayında Fayed'i mağazada alışveriş yapan 15 yaşındaki kızı taciz etmekle suçlamış, bu iddialar Londra polisi tarafından da doğrulanınca dünyaca ünlü mağazanın imajı zedelenmişti.

330 departman bulunuyor
Harrods 1.5 milyar sterline Katarlıların oldu. 
330 departmanı olan mağaza 90 bin metrekare alana sahip. 
Kapılarını 1840'ta açan Harrods'u 1985'te El Fayed satın aldı. 
El Fayed, 25 yıl boyunca Harrods mağazasının yönetim kurulu başkanlığını yürüttü.
Sabah


Geri Dön