06 / 05 / 2024

El Maktum örneği Arap yatırımcıyı Anadolu'ya yöneltti

El Maktum örneği Arap yatırımcıyı Anadolu'ya yöneltti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'one minute' çıkışının ardından Arap dünyasının yeni yatırımlar için Türkiye'ye dönük ilgisinde de artış yaşanıyor



Daha önce yatırım için İstanbul başta olmak üzere büyük şehirleri tercih eden Arap yatırımcıların yeni gözdesi Anadolu'daki diğer şehirler. Suudi ve Körfez yatırımcıları, Malatya, Kütahya ve Trabzon'da binlerce dönüm arazi satın alarak otel, hastane ve sağlık turizm merkezleri inşa etmeye başladı. Yatırımların miktarının 1 milyar doları aştığı ifade ediliyor. Konuya yakın kaynaklara göre Körfez'den büyük grupların Anadolu'ya kaymasında İstanbul'daki projelerde belediyelerle yaşanan ihtilaflar, açılan davalar etkili oluyor. Dubai Prensi El Maktum'un İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Levent'teki arazisi üzerine inşa ettirmeyi planladığı ikiz kule, karşı davalar sebebiyle sürüncemede kalmıştı. Türk Arap Bilim Kültür ve Sanat Derneği (TASCA) ve Delil Türkiye Yatırım Ajansı'nın öncülüğünde başlatılan yatırımlarda Kütahya, Malatya, Trabzon, Antakya ve  Ankara  öncelikli iller olarak seçildi. Bu kapsamda Kütahya'da sağlık turizmi, maden ve çini işlemeciliği alanlarında önemli görüşmeler yapıldı. Arap turistleri buralara çekmek için 5 yıldızlı büyük oteller ve termal tesisler inşa edilmesi için Kütahya Ticaret Odası (KTO) ve Tavşanlı Ticaret ve Sanayi Odası ile her konuda anlaşma sağlandı. Görüşmeler neticesinde; Avrupalı bir şirket 230 milyon dolarlık bir mermer fabrikası, Dubaili işadamı Abdullah El Gureyri de 220 milyon dolarlık çimento fabrikası kuracak. TASCA Başkanı Dr. Muhammed Adil, Anadolu'nun tanıtımını yapmak için de El Cezire, Delil TV, El Arabia ve LBC ile reklam anlaşması yaptıklarını dile getirdi.

Suud Delil Türkiye Yatırım Ajansı, Malatya Belediyesi ile binlerce dönümlük bir arazinin kullanımı konusunda anlaşmaya vardı. Suud Delil Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Muhammed El Muraffah, satın alınan yerlere hastane, otel ve turizm merkezinden oluşan büyük bir kompleks yapmayı planladıklarını kaydetti. Muraffah, bunun yanında Trabzon başta olmak üzere birkaç Anadolu şehrinde Arap şirketlerinin otel inşaatına başladığını dile getirdi. 
Bayram Kaya/İstanbul


Geri Dön