29 / 04 / 2024

El Maktum'un Emaar'ının ABD kolu iflasını istedi

El Maktum'un Emaar'ının ABD kolu iflasını istedi

Dubai Emiri Şeyh el Maktum'un ortak olduğu Emaar'ın ABD'deki şirketi, iflas başvurusunda bulundu



Dubai Emiri Şeyh el Maktum'un ortak olduğu Emaar'ın ABD'deki şirketi, iflas başvurusunda bulundu. Emaar'ın 3 yıl önce aldığı 150 yıllık John Laing Homes, iflas başvurusunda küresel krizin etkisiyle 1 milyar dolara ulaşan borcunu ödemekte sıkıntı çektiğini belirtti.

KÜRESEL ekonomik kriz Dubai Emiri Şeyh el Maktum'un da kapısını çaldı. Dubai Emiri El Maktum'un ortak olduğu Ortadoğu'nun en büyük gayrimenkul şirketi Emaar'ın ABD'deki şirketi iflas başvurusunda bulundu. 1848 yılında kurulan ve 3 yıl önce Emaar Properties tarafından satın alınan John Laing Homes, 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında borcu bulunduğunu bildirerek Chapter 11 başvurusunda bulundu. 2006 yılında 3.85 milyar dirhem yani yaklaşık 1.05 milyar dolara Emaar Properties'in satın aldığı John Laing Homes, San Diego, Colorado, Arizona, Texas, Los Angeles gibi kentlerdeki lüks villa projeleriyle tanınıyor. Emaar Properties, John Laing Homes'a 613 milyon dolarlık yatırım yaptı. Dubaili Emaar, John Laing Homes'u emlak fiyatlarının yükseldiği dönemde satın almıştı.

Çoğunluğu Kaliforniya'da olmak üzere yılda 3 bin ev inşa eden şirketin Los Angeles Times'ın haberine göre elinde 15 bin konut stoğu bulunuyor. Şirket 1.100 kişi olan çalışan sayısının neredeyse yüzde 90'ını bu ay başında işten çıkartmak zorunda kaldı.

Zarara neden oldu

Ortadoğu'nun en büyük emlak geliştirme şirketi olan Emaar'ın operasyon kârı 2007 yılında 1.79 milyar dolar iken geçtiğimiz yıl 1.52 milyar dolara gerilemişti. Şirket, bu zararının 678 milyon dolarının ABD'deki John Laing Homes'tan geldiğini açıklamıştı.

Cihan Kamer de hissesini satmıştı

Türkiye pazarına da 2006'da Atasay'ın patronu Cihan Kamer'le giren Emaar Properties, 700 milyon dolar değerindeki 540 villadan oluşan Toskana Vadisi Evleri projesini yapmıştı. Emaar, son olarak Toprak Grubu'na ait Libadiye'deki 73 bin 571 bin metrekarelik araziyi 402.7 milyon dolara satın almıştı. Emaar'ı Türkiye'ye yatırım için getiren ortağı Kamer ise geçtiğimiz aylarda yönetim kurulundan istifa etmiş ve ardından yüzde 40'lık hissesinin tamamını şirkete devretmişti.
Vatan

Geri Dön