02 / 05 / 2024

El Nino etkisi başlıyor! Aşırı sıcaklık 2024'e kadar sürecek!

El Nino etkisi başlıyor! Aşırı sıcaklık 2024'e kadar sürecek!

El Nino olarak adlandırılan hava olayı, 1-2 yıl boyunca gezegenin ısınmasına neden oluyor. Dünya genelinde etkisini göstermeye başlayan bu hava olayı birçok yerde iklim değişikliklerine neden oldu.



ABD’li bilim insanlarına göre El Nino etkisi, dünyanın birçok bölgesinde yakıcı sıcakları beraberinde getirecek. 2024 yılında etkisini gösterecek. İklim değişikliklerine neden olan ve sıcaklıkların daha da artmasına neden olan El Nino etkisi kendini gösterecek. ABD’li bilim insanları, küresel ısınmayı 1,5 dereceli sınırlandırmanın 2024 yılında daha da aşacağını ön görüyor. Endişe uyandıran bu durum, 2024 yılında iklim olaylarını daha da değiştireceğe benziyor. El Nino etkisinin dünyanın belirli bölgelerinde kuraklığı, yoğun yağmuru ve muson yağmurlarını azaltacağı tahmin ediliyor. 

ABD’de El Nino etkilerinin olası sonuçları 

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden Michelle L’Heureux'den alınan habere göre El Nino etkisinin iklim koşullarında önemli sonuçlar doğuracağı belirtildi. Haziran'ın ilk haftasında 0,8 derecenin üzerinde olan bir ısı farkıyla, bilim insanları El Nino'nun limitini %84 oranında aşacağını ön görüyor.  Okyanus suyunun 'Süper El Nino' grubunda yer alması bekleniyor. Küresel iklimde etkinin daha büyük olduğu bu durumun birçok bölgede doğal afetlere neden olabileceği düşünülüyor. Gecikmeli de olsa El Nino etkisinin dünyanın birçok bölgesinde hissedildiği ortadadır. 


Geri Dön