06 / 07 / 2024

El Nino kakao üretimine darbe vurdu! Çikolata üretiminde kriz büyüyor!

El Nino kakao üretimine darbe vurdu! Çikolata üretiminde kriz büyüyor!

Kakaonun en çok yetiştirildiği yer olan Batı Afrika’da şiddetli yağış ve El Nino’ya bağlı hava olayları nedeniyle bu yılki hasat verimsiz oldu. Bu durumun çikolata üretimini olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi.



Dünyayı sarsan yüksek enflasyon, olumsuz hava şartları ve Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan tedarik ve diğer sorunlar, çikolata üretimini de etkiledi. Çikolatanın ana maddesi olan kakaonun fiyatı şu anda metrik ton başına 3 bin 160 dolar ile son 46 yılın en yüksek düzeyinden işlem görmeye başladı. Bu, geride bıraktığımız ekim ayına göre yüzde 40'lık bir fiyat artışı anlamını taşıyor. El Nino hava olayı nedeniyle bu yıl kakao üretiminde ciddi bir düşüş oldu. Bu da çikolata fiyatlarının yükselmesine neden olacak.

Dunya.com'daki habere göre Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız, “Ham madde tedariği zor hale geleceği için fiyat artışı söz konusu olacak. Biz şirket olarak sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimimiz ve müşteri memnuniyeti odaklı politikalarımız ile çikolata fiyatlarını dengeli tutmak için elimizden geleni yapacağız” ifadesini kullandı.

KARBONDİOKSİT ÜRETİMİ ETKİLİYOR

İklim değişiklikleri ile birlikte yaşanan sıcaklık artışları ve artan karbondioksit miktarı uzun vadede ürün kalitesinde ve üretim miktarında azalmalara neden olacaktır. Enerji ve su verimliliğini yükseltmek için sürekli olarak üretim süreçlerini gözden geçirip, geliştirdiklerini belirten Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız şöyle devam etti: “Çikolata üretiminde kullanılan ham maddelerin tedarik zinciri yönetimini dikkatle takip ediyoruz. Adil ticaret ve çiftçi destek programlarını uyguluyoruz. Karbondioksit emisyonlarını azaltmak için çevre dostu teknolojilere yatırım yapıyoruz. Amacımız, lezzetli çikolatalarımızı üretirken çevreye duyarlı olmak ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için gereğini yapmak.”

El Nino kakao üretimine darbe vurdu! Çikolata üretiminde kriz büyüyor!

ÜRÜN AMBALAJLARINI BÜYÜTTÜK

Yüksek enflasyon nedeniyle artan maliyetler karşısında çikolata firmalarının paket küçültmeyi planladıkları iddialarına karşı, Yıldız, “Kesinlikle böyle bir planımız yok. Müşterilerimiz, ‘Keşke hiç bitmese, paket daha büyük olsa’ şeklinde taleplerde bulunuyor. Biz de müşteri memnuniyetini öne alarak taleplere bu doğrultuda cevap veriyoruz. Ürünlerimizin ambalajlarını küçültmek yerine daha da büyüttük. Bizim önceliğimiz, müşterilerimizin çikolatalarımızın keyfini kesintisiz olarak yaşamalarıdır” şeklinde konuştu.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön