03 / 05 / 2024

Elazığ fidan üretim tesisinde yılda 12 milyon fidan üretiliyor!

Elazığ fidan üretim tesisinde yılda 12 milyon fidan üretiliyor!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 13 ildeki ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak milyonlarca fidan, Elazığ'daki üretim tesisinde 60 kadın tarafından yetiştiriliyor...



     Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Elazığ Şube Müdürlüğü'ne bağlı fidan üretim tesisinde, karaçam, sedir, mavi selvi, aylantuz, akasya ve ceviz gibi yaklaşık 40 farklı türde yılda 12 milyon civarında fidan üretiliyor. 

     Uzun ve zahmetli fidan yetiştirme sürecinde kadınlar görev alıyor. Tohumların uygun büyümelerini sağlayan saksıları 60'lı olarak dizen kadınlar, bu kaplara küçük kürekler yardımıyla ya da elleriyle organik toprak olan torfları dolduruyor. Daha sonra, fidanın türüne veya hava şartlarına göre tohum eken kadınlar, fidanların büyümesini bekliyor. 

     Uygun sürede özen ve dikkatle büyütülen ve dikime hazır hale gelen fidanlar, Bakanlığın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere 13 ildeki ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor. 

     Fidanlıkta çalışan kadınlardan 57 yaşındaki Beser Kan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları işin hakkını verdiklerini düşündüğünü söyledi. 

     Kan, ''Biz böyle soğuk, çamur demeden çalışıyoruz. Allah devletimizden razı olsun bu imkanı, bu ekmeği bize verdi. Biz de bu ekmeği kazanıp çocuklarımıza götürüyoruz. Biz okumadık, okuma yazmamız yok ama işimizi görüyoruz. Bu fidanları yetiştiriyoruz, çocuğumuz gibi sevgi veriyoruz'' dedi. 

     Güneş Demirel (59) ise 12 yıldır çalıştığı tesiste yetiştirdiği fidanlar ve çocuklarının kendi gözünde aynı değerde olduğunu belirtti. 

     Fidanlara şefkatle yaklaştıklarını, çok değer verdiklerini aktaran Demirel, ''Nasıl ki bir çocuğu büyütüyorsun askere gönderiyorsun, fidanlarımızı da öyle büyütüyoruz. Tohumunu, kumunu, koyuyoruz gönderiyoruz araziye. Araziden başka illere gönderiyoruz. Onlar da fidanlardan faydalanıyorlar. Fidan dünyada en kıymetli şeydir. Benim için öyledir, orman işletmeler için öyledir'' diye konuştu. 


AA


Geri Dön