08 / 11 / 2024

`Yılda 1 milyon daire yaparsak açık kapanır'

`Yılda 1 milyon daire yaparsak açık kapanır'

Konut açığının ancak yılda 1 milyon konut yapılmasıyla kapanacağını söyleyen Ağaoğlu, en hızlı zamanlarda bile bu rakamın 400 binde kaldığını belirtti. Aziz Üstel'e konuk olan Ali Ağaoğlu, turizm yatırımlarını da anlattı.




TÜRKİYE'DE ciddi boyutlarda konut açığı olduğuna dikkat çeken Ali Ağaoğlu, bu açığın kapanması için yılda 900 bin, 1 milyon adet yeni konut üretilmesi gerektiğini söyledi. Dün akşam 24'te yayımlanan Patron Katı programında Aziz Üstel'in konuğu olan Ağaoğlu Şirketler Grubu Ali Ağaoğlu `Yıllık 18 milyon konut stoğu var. Bunun yüzde 50'sinin yeniden yapılması lazım. Nüfus artışı var. Nüfusun yüzde 35'i kırsalda yaşıyor ve kentlere göçüyor. Türkiye'de yılda 900-1 milyon konut üretilmesi lazım ki nüfus artışı, göç ve yapı stoğu karşılanabilsin. Biz ise en hızlı zamanlarda bile yılda ancak 350-400 bin konut üretebiliyoruz' dedi.

BODRUM'A TURİZM ŞEHRİ
KENTSEL dönüşüm çerçevesinde doğru imarlar yapılması gerektiğini beirten Ağaoğlu, kaçak konutlarda yaşayanları başka yere taşımak yerine özel sektöre açarak o bölgelerin kazanılabileceğini düşündüğünü ifade etti. Asıl işin inşaat olmasına rağmen turizmde de yatırımları olduğunu anlatan Ağaoğlu `Uludağ'da ve İstanbul'da işleyen 3 otelimiz var. 8-10 otelimiz de yapım aşamasında. Bodrum'da bir turizm şehri kuruyoruz. Yabancı yatırımcılara satmayı planladığımız bir proje. İspanya bu şekilde 600 milyar Euro gelir elde etti ve sorunlarını çözdü' dedi.

`Mortgage'da paran yoksa konut da yok'
Mortgage sistemine de değinen Ali Ağaoğlu şunları söyledi: `Mortgage'de 25-30 yıl gibi uzun vadeli borçlanmayla konut sahibi olunabilir. Bu sistem parası olmayan da kolayca ev sahibi olacak şeklinde algılanıyor. Oysa konut almak isteyenin bedelin yüzde 20-25'ini finanse etmesi gerek. Geri kalanı bankaya ait. Bu sistemden faydalanmak için peşinatı karşılamak ve taksitleri ödeyecek güç gerekiyor. Mortgage fonlarından dolayı Amerika'da kriz yaşandı. Bu krizin nedeni yüzde 5-5.5 olması gereken faiz oranına rağmen, yüzde 10'larla riskli krediler açılması oldu. Türk bankaları bu konuda hassas. Türkiye'de bu risk yok.'

(Star)


Geri Dön