22 / 12 / 2024

Elazığ Şehir Hastanesi, bölgenin en donanımlısı olacak!

Elazığ Şehir Hastanesi, bölgenin en donanımlısı olacak!

Sağlık Bakan Yardımcısı Öğütken, "Bin 38 yataklı Elazığ Şehir Hastanemiz, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaptığımız en donanımlı hastane olmaya adaydır. Yatırımımızı kısmetse 2019'da, ama inşallah daha kısa bir tarihte devralacağız." dedi.



Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, "Bin 38 yataklı Elazığ Şehir Hastanemiz, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaptığımız en donanımlı hastane olmaya adaydır. Yatırımımızı kısmetse 2019'da, ama inşallah daha kısa bir tarihte devralacağız." dedi.


Öğütken, Elazığ Şehir Hastanesi finansal kapanış toplantısında yaptığı konuşmaya, uğradığı saldırı silahlı sonucu hayatını kaybeden Rusya'nın  Ankara  Büyükelçisi Andrey Karlov'u anarak başladı.


Öğütken, "Bu hain saldırının ülkemizin istikrarı ve Rusya’yla olan ilişkilerimizi bozmayacağını ifade etmek istiyorum. Hayatını kaybeden Sayın Karlov’un ailesine, ülkesine başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Ülkemizin bu tür saldırılara maruz kalmasının yegane sebebi, şüphe yok ki son 14 yılda yakalamış olduğumuz istikrarlı büyümedir." ifadelerini kullandı.


İstikrarlı büyümenin en önemli ayaklarından birinin sağlık alanı ve bu alanların omurgası olan sağlık yatırımları olduğunun altını çizen Öğütken, Bakanlığın sağlıkla ilgili yatırımlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:


"Sağlıkta Dönüşüm Programı 2003 yılında uygulamaya konulmuş ve bu programı gerçekleştirmek amacıyla yapılması gereken sağlık yatırımlarımız kısaca kamu-özel iş birliği adında hayata geçirilmesine karar verilmişti. Özel sektörün deneyiminden, yeteneklerinden, bilgi birikimlerinden yararlanmak amacıyla temel hedefler belirlenmişti. Bu belirlenen hedeflerimiz sağlık tesislerinin kalitesini ve yatak kapasitelerini arttırmayı, son teknoloji ürünlerini sağlık tesislerimize entegre etmeyi amaçlıyordu."


Şehir Hastaneleri için ayrılan bütçe ve Bakanlığın hedefleri konusuna da değinen Öğütken, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılacak yatırımlar sonucunda 28 şehir hastanesi, bir Türk halk sağlığı ve Türk ilaç, tıbbi cihaz kampüsü, 41 bin 91 yeni modern yatak kapasitesine ulaşılması hedeflendiğini anlattı.


Öğütken, şöyle devam etti:

"Bu yatırımların yaklaşık maliyeti de 29 milyar 657 milyon 277 bin 583 lira olup, bu maliyetlerin tamamı ve tüm finansman riski özel sektör tarafından karşılanacaktır. Program dahilinde yer alan 21 projemizin sözleşmeleri imzalanmıştır. Bin 38 yataklı Elazığ Şehir Hastanemiz Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaptığımız en donanımlı hastane olmaya adaydır. Kısmetse 2019'da ama inşallah daha kısa bir tarihte devralacağız." dedi.


AA


Haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Rönesans Sağlık Yatırım, Elazığ Şehir Hastanesi için tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan bono ihracı yoluyla 288 milyon Euro finansman sağladı. 1.038 yatak kapasiteli hastane, günde 20 bin kişiye hizmet verecek.


Rönesans Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Rönesans Sağlık Yatırım (RSY) Kamu Özel İşbirliği (PPP) kapsamında hayata geçireceği Elazığ Şehir Hastanesi için yurtdışından bono ihracı yoluyla 288 milyon Euro tutarında finansman sağladı. Elazığ proje bonosu, Türkiye’de 20 yıl vade ile tamamı yabancı yatırımcılara ihraç edilen ilk proje bonosu olurken, aynı zamanda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’nın Çok taraflı Yatırımlar Garanti Ajansı (MIGA) ile beraber geliştirilen yeni bir kredi iyileştirme aracı da içeriyor. 


4.3 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Bu sayede söz konusu bono, Türkiye’nin, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından Baa2 notu ile derecelendirilen ilk bonosu olma özelliği de taşıyor. Elazığ proje bonosu aynı zamanda ’Yeşil ve Sosyal Bono’ olma özelliği de taşıyor. Kredi iyileştirme aracı sayesinde, proje ratingi, Moody’s tarafından Türkiye notunun iki not üzeri olan Baa2 olarak derecelendirildi. Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, 20 yıl vade ile alınan Elazığ bonosunun ciddi bir inovasyon ürünü olduğunu ifade ederek “Özellikle büyük şehirler dışında Yozgat, Elazığ, Van, Afyon, Diyarbakır ve Malatya gibi şehirlere ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Rönesans Sağlık Yatırım (RSY) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ise grup olarak 6 projeyi üstlendiklerini söyledi. 2019 yılı ortasında tüm şehir hastanelerinin açılışını yapacaklarını dile getiren Yanıkömeroğlu,  bu projelere 2020 yılına kadar 4.3 milyar dolarlık yatırım yapılacağını kaydetti.


DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

Meridiam Operasyon Grup Yöneticisi (COO) Gordon Bajnai da dünyanın farklı bölgelerinde 50’ye yakın yatırım yaptıklarını ancak Türkiye’deki sağlıkta dönüşüm programı kadar kapsamlı bir programa rastlamadıklarını söyledi. Bajnai, hükümetin vizyonunu paylaştıklarını, Türkiye’yi dünyada sağlık alanında lider hale getirmek ve vatandaşlara daha iyi yaşam sunulmasını istediklerini söyledi.  


Kimler katıldı?

Bono ihracı, tahsisli satış yoluyla IFC (Dünya Bankası), MUFG (Japon Finans Kuruluşu), Intesa Sanpaolo (İtalyan Finans Kuruluşu), Siemens Financial Services (Alman Finans Kuruluşu), Proparco (Fransız Finans Kuruluşu), FMO (Hollandalı Finans Kuruluşu) ve Industrial and Commercial Bank of China-ICBC’den oluşan yabancı yatırımcı grubuna yapıldı.


Star Gazetesi 


Geri Dön