29 / 04 / 2024

Elazığ'da 1 milyon fidan dikimi hedefleniyor!

Elazığ'da 1 milyon fidan dikimi hedefleniyor!

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Orman Haftası kapsamında Elazığ’da 150 bine yakın fidan dağıttıklarını ifade ederek, bölgede yıl sonuna kadar 1 milyondan fazla fidan dağıtmayı hedeflediklerini söyledi...




Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Orman Haftası kapsamında Elazığ’da 150 bine yakın fidan dağıttıklarını ifade ederek, bölgede yıl sonuna kadar 1 milyondan fazla fidan dağıtmayı hedeflediklerini söyledi.


Görev alanlarındaki Bingöl, Bitlis, Elazığ, Hakkari, Malatya, Muş, Tunceli ve Van olmak üzere 8 il ile 70 ilçe ve 103 beldede ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini bildiren Orman Bölge Müdürü Polat, merkez fidanlıkta incelemelerde bulundu. Polat, “Orman Haftası etkinlikleri kapsamında vatandaşlarımıza 150 bine yakın fidan dağıttık. İnşallah bu sene Orman Haftası kapsamında ilkbaharda dikim mevsiminde 100 bine yakın fidanı daha dağıtarak sayıyı 200 bine kadar çıkaracağız. Hedefimizin üzerine çıkıp 1 milyonu geçerek bölgemizin daha yeşil olması için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Şu anda bulunduğumuz yer Elazığ merkez fidanlığımız. Burada ciddi bir çalışma var. Yaklaşık 10 milyon fidan programımız var. 10 milyonun büyük bir kısmını sahalarımıza geriye kalanlarını da vatandaşlarımıza, okullarımıza, camilerimize, ibadethanelerimize dağıtacağız. Merkez fidanlığımızda aşılı ve aşısız ceviz fidanları ile sedir ve diğer fidan çeşitleri üretiliyor. Elazığ ve bölgedeki seralarımızda yetiştirilen fidanlar uygun saha bulunduğunda toprakla buluşturulacak. Ormana katkı sağlama amacımıza vatandaşların da destek vermesini bekliyoruz. Daha yeşil bir Elazığ ve daha yeşil bir bölge oluşturmak için hem kurumlarla hem de vatandaşlarla birlikte hareket etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.


“FİDANLIKLARIMIZ AKTİF HALE GELDİĞİNDE 25 MİLYON FİDAN ÜRETECEĞİZ”


Geçtiğimiz yıl Malatya Fidanlık Merkezi ile birlikte ortalama 15 milyon fidan ürettiklerini açıklayan Polat; “Şuan da bulunduğumuz alanda sedir, karaçam, sarıçam ve aşılı cevizler var. Diğer fidanlıklarımızda yine akasya, dut , diğer orman ağaçları yani bu bizim bölgemizde dikilebilecek ve yetişebilecek tüm fidanları üretiyoruz. Yetiştirdiğimiz fidanlar hem sahalarımızda dikilecek hem de ağaçlandırmada kullanılacak. Tüm bölgenin de ihtiyacını buradan karşılamaya çalışıyoruz. Bingöl ve Tunceli’de iki fidanlık şefliğimiz var. Bingöl, Tunceli ve Van’da da fidanlıklarımızı aktif hale getirdiğimizde bölgede fidan üretim sayısını arttıracağız. Geçen sene Malatya ile birlikte 15 milyon fidan üretmiştik. Bingöl, Tunceli ve Van’daki fidanlıklarımız aktif hale geldiğinde bu sayıyı 25 milyona çıkarmayı planlıyoruz. Bu yaptığımız çalışma tüm bölgemize hem üretim anlamında hem de ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacak. Buradaki merkez fidanlığımızda yaptığımız tüm faaliyetlerdeki hizmet alımlarını buradaki piyasadan yaptırıyoruz. Bu da Elazığ ve bölgeye hem istihdam hem de ekonomik açıdan katkı sağlıyor. Göreve geldiğimiz günden itibaren bölgenin ağaçlandırmasına çok ciddi katkı sağladık. Ama bu katkı istediğimiz ölçüde değil" diye konuştu.


"KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELENİN TEK YOLU YEŞİL ALAN OLUŞTURMAKTIR"


Elazığ’da ve bölgede orman varlığını arttırmak için hazine ve mera arazilerinin kendilerine tahsis edilmesini beklediklerini belirten Polat, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelenin tek yolunun yeşil alan oluşturmaktan geçtiğini söyledi. Polat, "Vatandaşlarımızın kullanmadıkları veya hazine arazilerinden bize tahsis yapılırsa uygun yerlerde onlara hem gelir getirici türlerin dikimini sağlamış oluruz hem de erozyonun önlenmesine katkı sağlarız. Şu anda erozyona maruz kalan bölgelerden beş yıl sonra kimse yararlanamayacak. Çünkü üst toprak erozyonla aşınıp gittiği zaman orada tedbir alıp tekrar o toprağı oluşturmak uzun yıllar alır. Toprağımızın aşınıp gitmemesi için Elazığlıların ve bölge halkının hassasiyet göstermesini istiyoruz. Bu sene yaşadığımız kuraklık nedeniyle ilklim değişimleri meydana geliyor. Küresel ısınma ve ilklim değişikliğiyle mücadelenin tek yolu yeşil alanlar oluşturmaktır. Bunu başarabilmemiz için birlikte hareket etmeliyiz. Herkesin bu konuya duyarlı olmasını istiyoruz. Biz iş birliğine ve birlikte çalışmaya hazırız” dedi.



Hürışık


Geri Dön