Ekonomi

Elektriğe en az yüzde 70 zam kapıda! Resmen açıklandı!

EPDK'nın gün öncesi ve dengeleme güç piyasasında fiyat limitlerini 3.200 TL'ye yükseltmesinin ardından, elektriğe yeni zam gündeme geldi. Elektrik fiyatlarının en az yüzde 70 oranında zamlanması bekleniyor...

EPDK’nin, Gün Öncesi Piyasasında ve Dengeleme Güç Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe alındı.

 

Bu kapsamda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yeni bir karar verilinceye dek, gün öncesi ve dengeleme güç piyasasında fiyat limitleri, megavatsaat başına asgari “0” TL, azami ise 3 bin 200 TL şeklinde olacak.

Peki bu karar elektrik fiyatlarını nasıl etkileyecek? Elektriğe zam gelecek mi? İşte ayrıntılar...

2 BİN TL ŞEKLİNDE UYGULANIYORDU 

Azami fiyat daha önce megavatsaat başına 2 bin TL'yi aşmayacak şekilde içinde olunan takvim ayı dikkate alınarak 2 ay önceki takvim ayından itibaren geriye dönük 12 aylık piyasa takas fiyatı ağırlıklı ortalamalarının 3 katı şeklinde uygulanıyordu.

Kurul ayrıca, otogaz LPG’nin özelliklerini ortaya koyan “TS EN 589+A1:2022 Otomotiv yakıtları- LPG- özellikler ve deney yöntemleri” standardının “propan içeriği” limitleri bölümünün uygulamasını 1 Ocak 2024 tarihine kadar erteledi. 

 

Güncellenen yeni tavan fiyata ulaşılıp ulaşılamayacağı bu hafta izlenecek ve ulaşılması halinde tüketici fiyatlarında yükseliş söz konusu olacak. 

ELEKTRİK FİYATLARINA ŞOK ZAM

Paramedya'nın aktardığına göre; Diğer taraftan tavan fiyatın 3.200 TL'ye çıkarılması, son tüketici elektrik fiyatlarına yüzde 70 oranında zam şeklinde yansıyacak. Söz konusu ücretin hükümet tarafından sübvanse edilmemesi durumunda elektrik fiyatlarına yüzde zam gelecek. 

Altın fiyatlarında ne bekleniyor? 'Fed nefes alma molasında' diyen analistlerden ürküten altın açıklaması!

Kripto paralarda o süreç başladı! Yatırımcılar Bitcoin ve altcoin'lere dikkat! 

Traktör alacaklar dikkat! Başak Traktör'ün yeni kompakt fiyatları belli oldu! İşte 30 Mayıs 2022 fiyat listesi