24 / 12 / 2024

Elektrik faturası neden fazla gelir?

Elektrik faturası neden fazla gelir?

Elektrik faturası, elektrik dağıtım şirketi tarafından kullanıcın kullandığı elektrik miktarına göre hesaplanıyor. Peki, elektrik faturası neden fazla gelir? ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in açıklaması..



Elektrik faturası neden fazla gelir?

Elektrik faturası, elektrik dağıtım şirketi tarafından kullanıcın kullandığı elektrik miktarına göre hesaplanıyor.


Elektrik faturası üzerinde, ödenecek bedel ve bedelin ödeneceği tarihler de yer alıyor. Ancak, fatura kapsamında bazı giderler de tahsil ediliyor.


Örneğin; Trafo Kaybı. Bu bedel, Ölçüsü alçak gerilim tarafından yapılan trafolu müşterilerden tüketim üzerinden ilgili mevzuat hükümleri gereği hesaplanarak alınan bedele deniyor.


İletim Sistem Kullanım Bedeli ise; Dağıtım şirketinin iletim hizmetlerine karşılık toplam kwh üzerinden iletim şirketine (TEİAŞ) ödediği bedel olarak karşımıza çıkıyor.


Yukarıda belirtilen bedellerin de yansıtıldığı elektrik faturaları Şubat 2015 döneminde beklenilen üstünde geldi. Peki, elektrik faturası neden fazla geldi?


Elektrik faturalarının yüksek gelmesi ile ilgili olarak ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in yaptığı açıklama şu şekilde;  "Dağıtım şirketleri her iş günü sayaç okuyor. Her abonenin sayacı aylık periyotta okunacak şekilde planlama yapılıyor. Ancak olumsuz hava şartlarının yaşandığı dönemde hepimiz birliyoruz ki kar, fırtına, sel ve dondurucu soğuklar nedeniyle ulaşım zorluğu yaşandı. Bu nedenle sayaçların okunmasında zorunlu olarak periyot kayması yaşandı. Bazı bölgelerde ise özelleştirme sonrasında fatura yazılım değişiklikleri yapıldı. Bu da fatura sürelerinin uzamasına neden oldu.


.. Tarifeler değişmedi. Tüketiciler, epdk.gov.tr web adresinden kendilerine ait bilgileri girerek faturalarını kıyaslayabilirler" diye konuştu. Sayaçların okunmasındaki gecikme nedeniyle bir kısım tüketicinin faturası "sayaç okuma dönemi uzun olduğu için" yüksek geldiğini kaydeden Özdemir, "Tüketiciyi mağdur etmeyeceğiz. Ödeme konusunda sıkıntı yaşayan müşterilerimize faizsiz taksitlendirme olanağı sunuyoruz. Bu konuda hem kamu otoritesi hem de dağıtım şirketlerinin ortak bir anlayışı söz konusudur. Elektrik faturalarında tüketiciye yansıyan bir zam yoktur. Dolayısıyla tüketicinin bir kaybının olması da mümkün değildir."


Elektrik faturasında neler ödüyoruz?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön