30 / 04 / 2024

Elektrik faturası iletim bedeli nedir?

Elektrik faturası iletim bedeli nedir?

Elektrik faturası kapsamında yapılan harcamanın karşılığının hanı sıra birçok farklı bedeller de talep ediliyor. Peki, bu bedeller arasında yer alan elektrik faturası iletim bedeli nedir? Elektrik faturası iletim bedeli neden alınıyor?



Elektrik faturası iletim bedeli nedir?

Elektrtik aboneliği bulunan mesken ve işyeri gibi taşınmaz mallara, her ay elektrik tüketimine göre fatura kesiliyor. Ancak,  fatura kapsamında yapılan harcamanın karşılığının hanı sıra birçok farklı bedeller de talep ediliyor.


Bu bedeller arasında iletim bedeli de bulunuyor. Peki, elektrik faturası iletim bedeli nedir? Elektrik faturası iletim bedeli neden alınıyor?


Elektrik faturası iletim bedeli ile ilgili esaslar, T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından şu şekilde açıklanıyor;


"İletim tarifesi Elektrik Piyasası Kanununun 17 nci maddesi gereğince Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından hazırlanmakta ve üretilen, ithal veya ihraç edilen elektrik enerjisinin iletim tesisleri üzerinden naklinden yararlanan tüm kullanıcılara eşit taraflar arasında fark gözetmeksizin uygulanacak fiyatları, hükümleri ve şartları içermektedir. 


Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ)''''nin yaptığı şebeke yatırımları ve iletim ek ücretleri iletim tarifesinde yer almaktadır. Dağıtım sistemi kullanıcılarına tahakkuk ettirilen iletim bedeli TEİAŞ tarafından dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilere fatura edilen iletim tarife tutarının karşılanması için dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından dağıtım sistemi kullanıcılarına uygulanan birim fiyattır. 


Abone grubuna ve bağlantı durumuna göre yürürlükteki fonsuz tarifelere http://www.epdk.gov.tr/index.php/elektrik-piyasasi/tarifeler?id=133 bağlantısı kullanılarak ulaşılabilmektedir."



Elektrik faturası dağıtım bedeli nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön