28 / 04 / 2024

Elektrik faturası dağıtım bedeli nedir?

Elektrik faturası dağıtım bedeli nedir?

Mesken ve işyeri gibi elektrik abonesi olan bağımsız bölümlere kesilen faturalarda yalnız tüketilen elektriğin bedeli istenmiyor. Fatura kapsamında birçok bedel de talep ediliyor. Peki, elektrik faturası dağıtım bedeli nedir?



Elektrik faturası dağıtım bedeli nedir?

Mesken ve işyeri gibi elektrik abonesi olan bağımsız bölümlere kesilen faturalarda yalnız tüketilen elektriğin bedeli istenmiyor. Bunun yanı sıra fatura kapsamında birçok bedel de talep ediliyor.


Faturada yer alan dağıtım bedeli ne için ödeniyor? Elektrik faturası dağıtım bedeli nedir?


Elektrik faturası dağıtım bedeli ile ilgili esaslar, T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından şu şekilde açıklanıyor;


"Dağıtım faaliyeti, elektrik enerjisinin 36 kV ve altındaki hatlar üzerinden naklini gerçekleştirmek için gerekli olan tesis ve şebekenin tesisi ile bu tesislerin işletilmesi ve bakımını kapsamaktadır. 


Dağıtım tarifeleri Elektrik Piyasası Kanununun 17 nci maddesi gereğince elektrik enerjisinin dağıtım tesisleri üzerinden naklinden yararlanan tüm gerçek ve tüzel kişilere eşit taraflar arasında fark gözetmeksizin uygulanacak dağıtım hizmetine ilişkin fiyatları, hükümleri ve şartları içermektedir. 


Dağıtım bedeli Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, Gelir ve Tarife Düzenlemesi Kapsamında Düzenlemeye Tabi Unsurlar ve Raporlamaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ ve diğer ikincil mevzuat kapsamında belirlenmektedir. Dağıtım bedeli dağıtım sistem kullanım fiyatını kapsamakta olup dağıtım hizmeti sunabilmek için dağıtım sistemine ilişkin yatırım harcamaları, işletme ve bakım giderleri dikkate alınarak hesaplanan ve tüm dağıtım sistemi kullanıcılarından tahsil edilen bir bedeldir. Dağıtım bedeli enerjiye, perakende satış hizmetine, sayaç okumaya, iletime ilişkin maliyetleri içermemektedir. 


Abone grubuna ve bağlantı durumuna göre yürürlükteki fonsuz tarifelere http://www.epdk.gov.tr/index.php/elektrik-piyasasi/tarifeler?id=133bağlantısı kullanılarak ulaşılabilmektedir."


Elektrik faturası borç sorgulama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön