28 / 04 / 2024

Elektrik dağıtım bedeli yüzde 250 arttı!

Elektrik dağıtım bedeli yüzde 250 arttı!

Elektrik şirketleri yeni yılın ilk ayından itibaren elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 oranında gizli zam yaptı. Bu zam faturaya 30-35 lira yansıdı.



Elektrik şirketleri yeni yılın ilk ayından itibaren elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 oranında gizli zam yaptı. Bu zam faturaya 30-35 lira yansıdı. Enerji Bakanlığı'nın denetimindeki elektrik şirketleri yeni yılın ilk ayından itibaren elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 oranında gizli zam yaptı. Bu zammın faturalara ortalama 30-35 lira daha fazla ücret olarak yansıdığı görüldü.


Faturalardaki "Dağıtım bedeli" adı altında alınan vergi üzerinden yapılan zamma göre 2015'in Aralık ayında 0.040051 lira olan bedel Ocak 2016'da İstanbul'da 0.10792 liraya Ankara'da 0.11179 liraya yükseltildi.


Zammın tüm Türkiye'de de uygulandığı anlaşılırken gizli zammın Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) çıkardığı yönetmeliğe dayanılarak yapıldığı iddia edildi.


Aslında süreç Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 21 Mayıs 2014'te elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerinin dürüst ödemesini yapan vatandaştan alınamayacağı kararını vermesiyle başlamıştı.


Bunun üzerine AK Parti Hükümeti bu konuda kanun çıkarmak istemiş ama TBMM Genel Kurulu'nda bu konu kanunlaşamadan dönem bitmiş ve bu tasarı kadük olmuştu.


AK Parti Hükümeti, kanun çıkaramayınca Enerji Bakanlığı kuruluşu olan EPDK'nın söz konusu yönetmeliği çıkarıldığı ileri sürüldü.

 

Odatv tarafından biri İstanbul diğeri de Ankara'dan olmak üzere farklı fatura geriye dönük incelendi. Her iki faturada da zam yapıldığı görülürken Boğaziçi Elektrik'e ait faturada vatandaşın dağıtım bedeli hizmeti Kasım ayında 10 lira Aralık ayında ise kullanımda yaşanan azalma nedeniyle 7 lira geldiği görülüyor. Ancak gizli zam ile birlikte bir ay sonra yani Ocak 2016 faturasındaki dağıtım bedeli 7 liradan 37 liraya çıkıyor. Ankara'da EnerjiSA'ya verilen elektrik dağıtım hizmetinde de aynı durum var. Aralık ayında 10 lira olan dağıtım bedeli eski fiyata göre Ocak 2016'da kullanımdaki artıştan dolayı yaklaşık 15 lira olması gerekirken, 42 liraya yükseliyor. Ankara'da da tek faturadan 27 lira fazladan tahsil ediliyor.


Kocaeli Gazetesi 



Bu haber Zaman Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, emeklilere ve asgari ücretlilere yapılan iyileştirmelerin, başta elektrik gibi enerji ihtiyacına ve genel giderlere yapılan zamlarla eridiğini söyledi.


Göktaş, “2016 yılı ilk ayında başlayan faturalandırma sonuçları el değil cep yakıyor, ocak söndürüyor. Enerji Bakanlığı'nın denetimindeki elektrik şirketleri yeni yılın ilk ayından itibaren elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 oranında gizli zam yaptıkları anlaşılmaktadır.” dedi.


ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, başta elektrik olmak üzere, hayatın her alanında yapılan zamlara tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Göktaş, elektrik faturalarına yansıyan bedel ve fonlara ilişkin bilgi verdi. Göktaş'ın elektriğe yapılan zamlarla ilgili açıklaması şöyle: “2016 yılının ilk günleri ülkemizde emekliler dâhil asgari ücret ile çalışan kesime ufak tefek zam getiren hükümetimiz dar gelirli tüketicinin yüzünü güldürmüştü. Emekliler seyyanen 100 lira alırken, çok cüzi bir rakam da ilave edilerek maaşlarında minicik artışlar olmuştu. Örneğin Bağ-Kur emeklisi esnaf kardeşimiz bu zamlardan sonra bin 140 lira alırken bin 280 lira aylık alır oldu. Ancak gerçek hayatta her gün her şeye zam geliyor. Enerji Bakanlığı'nın denetimindeki elektrik şirketleri yeni yılın ilk ayından itibaren elektrik faturalarındaki dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 250 oranında gizli zam yaptıklarının altını çizen Göktaş, bu zamlarla normal tüketicinin evinde kullandığı elektrik faturasına 40-50 TL fazla ücret artışı yapıldığını söyledi.


Zaman


Geri Dön