30 / 04 / 2024

Elektrik zammına rağmen enflasyon düşük kalacak

Elektrik zammına rağmen enflasyon düşük kalacak

Merkez Bankası, vergi indirimlerinin sona ermesinin ve elektrik tarifelerindeki artışa rağmen enflasyonun düşük kalacağını ifade etti



Merkez Bankası, ekim ayında dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimlerinin sona ermesinin ve elektrik tarifelerindeki artışın, ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağını, ancak yine de yıllık enflasyonun düşük düzeyini koruyacağını ifade etti.
 
Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunda, eylül ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 0,39 yükseldiği, yıllık enflasyonun ise yüzde 5,27'ye düştüğü hatırlatılarak, temel enflasyon göstergelerinin ana eğiliminin düşük düzeylerdeki seyrini sürdürdüğü, hizmet grubunun yıllık fiyat artış oranının istikrarlı olarak gerilemeye devam ettiği kaydedildi. Geçen ay mal ve hizmet gruplarında fiyatların sırasıyla yüzde 0,22 ve 0,85 oranında arttığı ifade edilen açıklamada, "Böylelikle, yıllık enflasyon mal grubunda sınırlı bir oranda artarak yüzde 5,27'ye çıkarken, hizmet grubunda yüzde 5,26'ya geriledi. Hizmet fiyatları artış oranında alt gruplar geneline yayılan yavaşlama eylülde de sürdü. Ulaştırma hizmetleri yıllık enflasyonu yüzde 2,82'ye gerileyerek endeks tarihindeki en düşük seviyesine ulaştı. Benzer şekilde, kira yıllık enflasyonu istikrarlı düşüşünü sürdürdü ve yaklaşık 1 puan azalarak yüzde 6,48 oldu. Öte yandan, diğer hizmetler grubu yıllık enflasyonu eğlence hizmetleri ve eğitim kalemlerindeki yükseliş nedeniyle sınırlı bir artış gösterdi." denildi.
Rapora göre, konutlara elektrik tarifelerinde yapılan yüzde 9,68 oranındaki artış ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacak. ÖTV ve KDV oranlarında yapılan geçici indirimlerin 1 Ekim'de son bulmasıyla, dayanıklı mal grubu fiyatları bu ay yüksek oranda artış kaydedecek. Ekimde dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimlerinin sona ermesine ve elektrik tarifelerindeki artışa rağmen yıllık enflasyon düşük düzeyini koruyacak. Yılın son ayından itibaren ise baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda dalgalanmalar görülebilecek.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Vergi artacak, elektrik zamlanacak, yıllık enflasyon yine de düşük kalacak

MERKEZ Bankası eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunda, `dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimlerinin sona ermesinin ve elektrik tarifelerindeki artışın', ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağı, ancak yine de yıllık enflasyonun düşük düzeyini koruyacağı tahminin de bulundu. Eylül ayı fiyat gelişmelerini değerlendiren Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde enflasyonun seyrine ilişkin şu öngörülerde bulundu:
Eylülde tüketici fiyat endeksi yüzde 0.39 yükseldiği, yıllık enflasyon yüzde 5.27'ye düştü. Temel enflasyon göstergelerinin ana eğilimi düşük düzeylerdeki seyrini sürdürüyor.
Konutlarda uygulanan elektrik tarifelerinde yapılan yüzde 9.68 oranındaki artış ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacak.

ÖTV ve KDV oranlarında yapılan geçici süreli indirimlerin 1 Ekim'de son bulması nedeniyle, dayanıklı mal grubu fiyatlarının ekim ayında yüksek oranda artış kaydedecek.
Yılın son ayından itibaren baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda dalgalanmalar görülebilecek.
Merve ERDİL - Ardıç AYTALAR/Hürriyet


Geri Dön