28 / 04 / 2024

Elektrikli otomobil alacaklar bu habere dikkat! Zaman sınırı getirildi…

Elektrikli otomobil alacaklar bu habere dikkat! Zaman sınırı getirildi…

Resmi Gazetede yayınlanan son gelişme elektrikli otomobil alacakları yakından ilgilendiriyor.



Gazete’nin yayınladığı bugünkü sayısındaki son gelişme elektrikli otomobil alacakları ve sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Gazete ’de yer alan önemli gelişmeye göre, elektrikli şarj istasyonu lisansı almış olan işletmelerin çalışma ruhsatı almak adına harekete geçmeleri gereken son tarih bellirlendi.

Herkesin dilinde olan yerli otomobil TOGG için geri sayım sürerken hükümetin konu hakkındaki çalışmaları da hızla sürüyor. Resmi Gazete'nin yayınlanan bugünkü sayısında "Şarj Hizmeti Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", elektrikli otomobiller için büyük önem taşıyan  şarj istasyonları ile ilgili önemli bir sınırlama getirildi.

Türkiye'de her vatandaş istediği takdirde elektrikli şarj istasyonu açamamakta. Şarj istasyonu açmak için önce lisans alınması gerekmekte. Yeni ‘Şarj Hizmeti Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ de tam olarak bu konuda parmak basıyor. Lisans sahiplerinin istasyon kurabilmeleri adına harekete geçecekleri son tarih, Resmi Gazete'nin bugün yayınlanan sayısıyla yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de yer alan düzenleme şu şekildedir:

  • MADDE 1- 2/4/2022 tarihli ve 31797 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliğine aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
    • “İşyeri açma ve çalışma ruhsatı
  • GEÇİCİ MADDE 2- (1) 17 nci madde uyarınca şarj ağı işletmecisi tarafından şarj ağına şarj istasyonu ekleme işlemi için gereken iş yeri açma ve çalışma ruhsatının 31/7/2023 tarihine kadar Kuruma sunulması zorunludur.”
    • MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
    • MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

Düzenlemeye göre şarj istasyonu adına ruhsat almak isteyen bir işletmenin, 31 Temmuz 2023'e kadar harekete geçmesi gerekmektedir.


NEDEN ZAMAN SINIRLAMASI GETİRİLDİ?

Türkiye'de elektrikli araç şarj istasyonu ihtiyaçları rahatça karşılayacak kadar yaygın değil. Aracın 2023 yılında yollarda olacağı hesaba katıldığı taktirde, elektrikli otomobiller için şarj istasyonu yaygınlığı artırılması bekleniyor. Buna göre, zaman sınırlamasının sebebi şirketlerin çalışmalarını hızlandırmaları adına konulduğu yönünde...


Geri Dön