30 / 04 / 2024

Elimsan'ın yüzde 79'unu Saudi Cable aldı!

Elimsan'ın yüzde 79'unu Saudi Cable aldı!

Beyaz Enerji operasyonunun fitilini, TEAŞ'tan kazandığı bir ihaleyle ilgili yaşadığı sıkıntı sonrası yetkililere ihbar mektupları yazarak yakan Elimsan'ın yüzde 79'u Suudiler'in oldu



Dünyada 100 ülkede faaliyet gösteren ve yıllık geliri 828 milyon dolar olan Saudi Cable, Elimsan'ın yüzde 79'unu 33 milyon dolara aldı. Saudi Cable yatırımı "bizim için çok stratejik bir ortaklık" olarak duyururken Elimsan Yönetim Kurulu Üyesi Derya Işık, Saudi Cable'ın Türkiye'deki yatırımlarının süreceğini, yeni satın almaların da çok yakında olduğunu söyledi.

`Türkiye`nin teknolojik gücü` sloganıyla yüksek gerilim için ayırıcılar, parafudr, akım transformatörleri ve gerilim transformatörleri gibi araçlar üreten Elimsan bundan bir yıl önce iflas koruma sürecine girmişti. Saudi Cable'ın o dönemde Elimsan ile 'alım opsiyon sözleşmesi' imzaladığını anlatan Derya Işık, süreci şöyle anlattı:

Yeni hedef Körfez

"Saudi Cable'ın Türkiye iştiraki olan Mass Holding o dönemde Elimsan'la masaya oturdu, el sıkışıldı ve borçların temizlenmesi süreci başladı. Yeni bir yönetim kurulu atandı. Elimsan gereğinden hızlı büyüdüğü için iflas noktasına gelen bir şirketti. Şirket içinde gerekli yeniden yapılanma çalışmasına gidildi."

Bundan sonra Saudi Cable ve Elimsan'ın birlikte anahtar teslim işlere girebileceğini anlatan Işık, "Yeni hedef pazarımız Körfez ülkeleri olacak" diye konuştu.

Hidrojen çalışmalarına devam etmeyecek

Elimsan, adını hidrojen üzerinde yoğunlaşan araştırma geliştirme çalışmalarıyla da duyurmuştu. Hatta şirket iflas sürecine girmeden önce, 100 gram metanol kullanarak dizüstü bilgisayarı 20 saat çalıştırabilecek bir pil geliştirdiklerini, projelerini Milli Savunma Bakanlığı'na da teklif edeceklerini açıklamıştı. Ancak şirketin yeni sahibi olan Suudiler bu çalışmaları sürdürme niyetinde değil. Sebep ise "bu alanda yeni ürün geliştirmenin boyutunun Elimsan şirketi için fazla olması."

VATAN/Özlem Ermiş Beyhan


Geri Dön