06 / 05 / 2024

Elle yazılan vasiyetname geçerli midir?

Elle yazılan vasiyetname geçerli midir?

Medeni Kanun gereğince, vasiyetname ile miras bırakabiliyor. Vasiyetname resmi bir şekilde düzenlenebildiği gibi el yazısı ile yazılabiliyor. Peki, elle yazılan vasiyetname geçerli midir? Vasiyetnameden hangi hallerde dönülebilir?



Elle yazılan vasiyetname geçerli midir?

Medeni Kanun gereğince, vasiyetname ile miras bırakabiliyor. Vasiyetname el yazısı ile de bırakılabiliyor. El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek  başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekiyor.


El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabiliyor. Peki, vasiyetnameden dönülür mü?


Vasiyetten dönme

Vasiyetten, yeni vasiyetname yazmak ile ve yok etme ile dönülebiliyor. Vasiyetten dönme esasları, Medeni Kanun'da şu şekilde açıklanıyor:


Yeni vasiyetname ile

Mirasbırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir. Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebilir.


Yok etme ile

Mirasbırakan, yok etmek suretiyle de vasiyetnameden dönebilir. Kaza sonucunda veya üçüncü kişinin kusuruyla yok olan ve içeriğinin aynen ve tamamen belirlenmesine olanak bulunmayan vasiyetname hükümsüz kalır. Tazminat isteme hakkı saklıdır.

 

Sonraki tasarruflar

Mirasbırakan, önceki vasiyetnamesini ortadan kaldırmaksızın yeni bir vasiyetname yaparsa, kuşkuya yer bırakmayacak surette önceki vasiyetnameyi tamamlamadıkça, sonraki vasiyetname onun yerini alır.


Belirli mal bırakma vasiyeti de, vasiyetnamede aksi belirtilmedikçe, mirasbırakanın sonradan o mal üzerinde bu vasiyetle bağdaşmayan başka bir tasarrufta bulunmasıyla ortadan kalkar.


Vasiyetname ile miras bırakma nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön