23 / 12 / 2024

Muhtar tapusu geçerli midir?

Muhtar tapusu geçerli midir?

Kadastro görmemiş gayrimenkullerin devri tapuda yapılamadığı için muhtar huzurunda devir işlemleri gerçekleşiyor. Mülkiyet hakkı için muhtar tapusu veriliyor. Peki, muhtar tapusu nedir? Muhtar tapusu geçerli midir?



Muhtar tapusu geçerli midir?

Kadastro Kanunu gereğince; Tapuda kayıtlı olmayan ve aynı çalışma alanı içinde bulunan ve toplam yüz ölçümü sulu toprakta 40, kuru toprakta 100 dönüme kadar olan (40 ve 100 dönüm dahil) bir veya birden fazla taşınmaz mal, çekişmesiz ve aralıksız en az yirmi yıldan beri malik sıfatıyla zilyetliğini belgelerle veya bilirkişi veyahut tanık beyanlarıyla ispat eden zilyedi adına tespit ediliyor.


Sulu veya kuru arazi ayrımı, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hükümlerine göre yapılıyor. 


4342 sayılı Mera Kanununun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereği 3402 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılacak işlemlerde Kadastro Komisyonlarına konu uzmanı Ziraat Mühendisi dâhil ediliyor. 


Peki, muhtar tapusu nedir? Muhtar tapusu geçerli midir?


Kadastro görmemiş gayrimenkullerin devri tapuda yapılamıyor. Muhtar tapusu olarak da bilinen muhtar satış sözleşmesi geçerliliği, kadastro tutanaklarının kesinleşmesi ve hak düşürücü süre boyunca söz konusu oluyor. Muhtar tapusu geçerliliği ile ilgili esaslar kanunda şu şekilde açıklanıyor:


Kadastro tutanaklarının kesinleşmesi ve hak düşürücü süre:

Madde 12 – 30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir.


Kadastro müdürü tarafından onaylanarak kesinleşen tutanaklar ile kadastro mahkemesinin kesinleşmiş kararları; kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle en geç 3 ay içinde tapu kütüklerine kaydedilir.


Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz.


Kadastrosu tamamlanan çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu kayıtları, işleme tabi kayıt niteliğini kaybederler. Bu kayıtlara dayanılarak kadastro ve tapu sicil müdürlüklerinde işlem yapılamaz. 


Kesinleşmemiş tutanaklar herhangi bir nedenle tapuya tescil edilmişse, iddia ve taşınmazın niteliğine bakılmaksızın, taşınmazı tescil tarihinden itibaren 20 yıl müddetle malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduranlar ile bunların akdi ve kanuni halefleri açılmış ve açılacak olan davalarda medeni kanunun tapuya itimat prensibinden yararlanırlar.



Muhtar tapusu nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön