14 / 05 / 2024

Emekli bayram ikramiyelerinde görülmemiş zam! 1.100 TL tarih oldu! 2023 bayram ikramiyeleri ne kadar oldu?

Emekli bayram ikramiyelerinde görülmemiş zam! 1.100 TL tarih oldu! 2023 bayram ikramiyeleri ne kadar oldu?

Emekli bayram ikramiyelerine dair Ankara'da dolaşan haberler heyecan yarattı. Peki 2023 bayram ikramiyeleri ne kadar oldu? İşte detaylar!



2018 yılından itibaren emekli bayram ikramiyeleri ile ilgili bir değişiklik yaşanmadı. Her iki bayram için 1000 lira olarak ödenen bu tutar, 1100 liraya çıktı. Emekli bayram ikramiyelerinin miktarı, 14 Mayıs 2023'te yapılacağı belirtilen seçim öncesinde belirlendi. Kısa Dalga'da bir yazı kaleme alan gazeteci Mehmet Çetingüleç'e göre Ankara'da seçim öncesi ikramiyelere zam yapılabileceği iddia ediliyor.

Çetingüleç, seçimlerden önce önemli bir artışın olacağı tahmin ediliyor. Asgari ücrete, memurlara ve emeklilere ek zam yapılması, emekli ikramiyelerinin de yükseltileceği tahmin ediliyor. Seçimlerin yaklaştığı 14 Mayıs'ta  Ankara  kulislerinde de hareketlilik arttı. Yazar, iktidar partilerinin oy oranı düştükçe, zam oranının da artacağı iddia ediliyor.

EMEKLİ İKRAMİYELERİNE YÜZDE 280 ZAM MI GELİYOR?

Ankara'da dolaşan haberlere göre, hükümet 14 Mayıs genel seçimlerine emekli ikramiyelerinde ve maaş zamlarında bir artış ile girmeyi planlamakta. Halihazırda da 1100 lira olan emekli ikramiyelerinin 2500 ile 3000 lira aralığına çıkarılması, 3000 liraya ulaşması halinde yüzde 280 zam yapılacağı konuşuluyor. Asgari ücrete yüzde 10 zam yapılırken, emekliler de yüzde 10-20 arasında ekstra bir artış da bekleyebilirler. Asgari ücretliler için yüzde 54.66'lık bir artış yapıldığı ilan edildi. Ancak Cumhurbaşkanı seçimden önce bir ayarlama daha yapılacağının sinyalini verdi. Eskiden asgari ücretin iki katını kazanan kişiler, şimdi asgari ücretle aynı seviyeye geldiklerinden, emekliler üzerindeki etkisi ise büyük. Asgari ücret artışı, fiyatları hızla yükselterek KDV ve ÖTV gibi vergi gelirlerinin artmasına yol açıyor.

Siyasi çevrelerdeki söylentilere göre, emekli maaşlarına 2023'ün ilk yarısı için yüzde 40 zam yapılması planlanıyordu. Ancak bu oran yüzde 30 ile sınırlandırıldı. Geri kalan kısım da seçim öncesine bırakıldı. Emekli maaşlarındaki artışın sınırlı kalmasının temel sebebi de emekli maaşlarının devlet tarafından finanse edilmesi, buna karşılık asgari ücretin özel sektör tarafından finanse edilmesi ve dolayısıyla devleti zorlamamasıdır. Aslında, maaş artışından hemen sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim gelirleri artmaktadır. Asgari ücret artışı, fiyatları hızla yükseltip, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi gibi vergi gelirlerinin artmasına neden oluyor.

Market market ucuz et arayışına paydos! Bakanlık el attı! Kıyma artık 89 TL!

Bakanlık açıkladı! Destek musluklarından bu sefer 15 bin TL akacak! İşte başvuru şartları!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön