Emekli maaşı alanlar aman dikkat! Emekli aylığınız iptal olabilir!
Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç, sahte sigorta yaptıranları bekleyen tehlikeleri kaleme aldı. İşte Emekli maaşı alan vatandaşları yakından ilgilendiren o detaylar...
Sigortalı bir işte çalışmadığı durumda kendisini eşinin ya da dostunun iş yerinden sigortalı şekilde gösterip emekli olanlar ileride çok büyük pişmanlıklar yaşayabilir. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Sosyal Güvenlik Kurumu, fiilen çalışmadığı durumda sahte sigorta yaptıranların emekli aylıklarını iptal eder. Ödenmiş olan emekli aylıklarını da faiziyle geri alır. Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç bugünkü yazısında sahte sigorta yaptıranları bekleyen tehlikeleri yazdı.
Ahmet Kıvanç'ın yazısı şu şekilde:
Pek çok kişi tarafından bilinen sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine tabi olarak bir işverene bağlı şekilde çalışanlar (4/a, SSK), kendi nam ve hesabına çalışanlar (4/b, BAĞ-KUR) ile kamuda memur ve işçi olarak çalışan vatandaşlar (4/c, Emekli Sandığı) zorunlu olarak sigortalı oluyor. Fiilen bir işte çalışmayanlar da isteğe bağlı şekilde sigorta yaptırabiliyor.
Her statünün emeklilik koşulları değişiyor. 4/b ve 4/c statüsünde normal emeklilik için toplamda 9000 prim günü aranırken, 4/a statüsünde çalışanlar sigorta başlangıç tarihlerine göre 5000 ile 7200 arasında prim günüyle emeklilik hakkı kazanabiliyor.
Özellikle 4/b statüsünde çalışan vatandaşlar 4/a’ya (SSK) geçiş yaparak daha erken emekli olmak için fiilen bir işte çalışmadığı halde kendilerini sigortalı olarak gösterebiliyor. Normal şartlarda 4/a statüsünde çalıştığı halde işsiz kalan ya da çalışmak istemeyen bazı kişiler de akrabalarının, eş dostlarının iş yerlerinde kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip emekli oluyor. Bu kişiler işverenin ödemesi gereken primleri de kendi cebinden karşılıyor.
Böyle yapan kişilerde yanlış bir kanaat bulunuyor. “Primini nasıl olsa ben ödüyorum, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da bu konuda bir kaybı söz konusu değil. O sebeple yanlış bir iş yapmış sayılmam” şeklinde düşünüyor. Söz konusu kanuna göre, bir kişi için 4/a statüsünde prim ödenebilmesi ancak bir işverene bağlı şekilde fiilen çalışması durumunda mümkün olur.
Herhangi bir işte çalışmayanlar emekli olabilmeleri için yalnızca isteğe bağlı şekilde sigorta yaptırabilirler. İsteğe bağlı şekilde sigorta 4/b kapsamında sayıldığı için ve emeklilik koşulları 4/b statüsünde daha ağır olduğu için tercih edilmiyor.
SAHTE SİGORTA YAPTIRANLARA KARA HABER
Fiilen çalışmayan vatandaşların bir işyerinde çalışıyor şekilde gösterilmesi sahte sigorta şeklinde kabul ediliyor. Pek çok kişi tarafından bilinen 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca sahte sigorta yaptırmanın idari ve cezai yaptırımları var.
Sosyal Güvenlik Kurumu sigortaların sahte olup olmadığı ile ilgili olarak sürekli denetimler yapıyor. Söz konusu bu denetimler esnasında ortaya çıkmış olan bilgi ve belgeler doğrultusunda geriye dönük de incelemeler yapıyor. Her sene binlerce kişinin sahte sigorta yaptırdığı da bu yollarla tespit ediliyor.
Fiilen bir işte çalışmadığı halde sahte sigorta yaptırdığı tespit edilenlerin söz konusu bu süreye ait sigorta prim günleri iptal ediliyor. Ayrıca o süre boyunca yatırılmış olan tüm primler de yanıyor. Sahte sigortalılık süresi boyunca sağlık hizmetlerinden faydalanmış olanlardan tedavi masrafları da faiziyle geri alınıyor.
Sigortanın sahte olduğu emekli aylığı bağlandıktan sonra ortaya çıkarsa yatırılmış olan primler yandığı gibi emekli maaşları da iptal ediliyor. Ayrıca o tarihe kadar Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden verilmiş olan sağlık hizmetlerinin parası ile ödenmiş olan emekli aylıklarının tamamı faiziyle geri alınıyor. Yeniden emekli olabilmesi için de sahte sigortayla tamamlanmış olan prim günlerinin yeniden tamamlanması isteniyor.
Konut satışları yüzde 17,8 azaldı! 2024 Ocak'ta 80 bin 308 konut satıldı!