Kent Haberleri

Emekli maaşınızı yükseltebilirsiniz! Resmen açıklandı: Hemen bu yeni yönteme bakın! 

Milyonlarca emekli, maaşlarını yükseltip yükseltemeyeceklerini merak ediyor. Peki emekli aylığı nasıl yükseltilir? İşte o sorunun yanıtı...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi geçtiğimiz senenin Mart ayında yapıldı. O tarihten bu güne 2.3 milyon civarında kişi emekli olmaya hak kazandı. EYT’den emekli olan kişi sayısının beş sene içinde 5 milyon seviyesini bulması bekleniyor. 

Habertürk'ten ahmet Kıvanç'ın aktardığına göre; hem emekli olan, hem de emekliliğe hak kazanmış veya hak kazanmaya yakın EYT’lilerin akıllarında farklı sorular bulunuyor. 

Emeklilik dilekçesini bu sene verenler ile gelecek sene ve daha sonrasında verenler arasında ortaya çıkacak emekli maaşı farkı sebebiyle, emekli olacaklar tedirgin oldu. 

EMEKLİ MAAŞI SONRADAN ARTIRILABİLİR Mİ? 

Emekli maaşı sonradan yükseltilebiliyor. Bunun yapılması için emekli maaşının kestirilip çalışmaya devam edilmesi gerekiyor. 

Bu noktada hesaplamanın iyi yapılması önem arz ediyor. “Emekli aylığında sağlanacak artış emekli aylığının kestirilmesine değer mi?” sorusununun yanıtının bulunması gerekiyor. 

Örneğin, emekli aylığı 12.500 lira, yaşı da henüz 45 olan bir kişi brüt asgari ücretin 3-4 katından (60.000 – 80.000 TL’den) fazla ücretle çalışma fırsatı yakaladı. Bu kişi emekli maaşını kestirmeden devam ederse eline ayda 12 bin 500 TL, yılda 150 bin TL para geçer. Ancak hayatı boyunca düşük emekli maaşı alır. Yatırılan sosyal güvenlik destek priminin (SGDP) emekli maaşına katkısı olmaz. 

Aynı kişi emekli maaşını kestirerek çalışmaya devam ederse, her seneye karşılık emekli aylığında 1.500 TL artış yapabiliyorsa 5 yılın sonunda emekli aylığı 7 bin 500 lira artış gösterir. 

Emekli maaşını kestirmiş olduğu için 5 sene boyunca mahrum olacağı 750 bin lirayı, maaşındaki  7.500 TL artışla 100 ayda (yaklaşık 8 yılda) telafi eder ve ömrünün sonuna kadar 12.500 TL yerine 20 bin lira maaş alır. 

Emekli maaşını kestiren bu kişi, her seneye karşılık 2 bin 500 TL yükseliş yapabiliyorsa bu durumda emekli aylığı 5 yıl çalışma sonucu 12 bin 500 TL artar. 5 senede uğradığı kaybı ise yeniden emekli olduğunda  sene telafi ederek, emeklilik hayatının geri kalan kısmında daha rahat etme imkanı yakalayabilir. 

Çalışırken aldığı maaş düşük olan kişiler için ise emekli aylığını kestirmek avantajlı bir durum sağlamayabilir. Maaşta yükseliş sağlansa dahi aylığını kestirdiği için uğrayacağı kaybı çok uzun sürede telafi edecekse emekli aylığının kestirilmesi doğru olmaz. 

Arsa ve arazi yatırımı yapmak isteyenler dikkat! Uzmanı o bölgeye dikkat çekti

Sahte emlak ilanlarıyla 50 kişiden 3 milyon TL aldılar! Uzmanlar, kapora konusunda uyardı: Evi yerinde görün!

Yarısı Bizden Kampanyası 15 soruda tüm detaylarıyla! Evini kentsel dönüşüme vermek isteyenler dikkat!