29 / 06 / 2024

Emekli maaşıyla geçinen hane sayısı 4.7 milyon oldu: Gelirlerin büyük kısmı gıda ve konut kirasına gidiyor! 

Emekli maaşıyla geçinen hane sayısı 4.7 milyon oldu: Gelirlerin büyük kısmı gıda ve konut kirasına gidiyor! 

Şehir Plancısı (Phd), İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, emeklilerin gelirlerinin büyük kısmının konut kirası ve gıdaya gittiğini söyledi. İşte Gökce'nin o açıklaması ve gelen yorumlar...



Emekliler Temmuz zammını dört gözle bekliyor. En düşük emekli maaşı şu an için 10 bin TL olarak ödeniyor ve emekliler bu maaşın yükseltilmesini bekliyor. Artan enflasyon sebebiyle emeklilerin maaşları gün geçtikçe eriyor. 

Şehir Plancısı (Phd), İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, https://x.com/gokcebugra resmi X sosyal medya hesabından emekliler ile ilgili bir paylaşımda bulundu. 

Buğra Gökce, söz konusu paylaşımında "Emekliler sağlık harcamalarından kısmak zorunda kalıyor, çünkü gelirlerinin büyük kısmı gıda ve konut kirasına gidiyor.

Emekli maaşıyla geçinen hane sayısı 4.7 milyon oldu: Gelirlerin büyük kısmı gıda ve konut kirasına gidiyor! 

 2018 - 2024 döneminde emekli aylığı ile geçinen hane sayısı 4 milyon 200 bin seviyesinden 4 milyon 700 bin seviyesine çıktı.

 Emekli aylığı ile geçinen haneler 2018 yılında ceplerindeki her 1000 liranın 286 lirasını konut ve kira gideri için harcarken, şimdi bu masraf 319 liraya çıktı. Çünkü maaşları kiraları kadar artmadı!

 Emekli aylığı ile geçinen hanelerin gıda masrafı da arttı. 2018 yılında toplam harcamalarının yüzde 25,5'ini gıda ve alkolsüz içecek gideri oluştururken, şimdi bu kalemin bütçeden aldığı pay yüzde 28,4’e yükseldi. Çünkü maaşları gıda fiyatlarındaki artıştan çok daha az arttı!

 Aynı dönemde emekli aylığı ile geçinen ailelerin sağlık harcamaları için ayıracakları bütçe azaldı. 2018 yılında emekliler her 100 liralarının 30 lirasını sağlık harcamalarına ayırırken artık 24 liralarını ayırmak zorunda. Çünkü maaşlarını sağlıktan önce gıda ve kira tüketti!

 Emekliler her 100 liralarının sadece 21 lirasını eğlence, spor ve kültür harcamalarına, 18 lirasını sigorta hizmetlerine, 38 lirasını da giyim ve ayakkabı ihtiyaçlarını karşılamaya ayırabiliyor. Yani emeklilerin büyük çoğunluğu sigorta yaptıramıyor, eğlence, spor ve kültür ihtiyaçlarını karşılayamıyor, giysi ve ayakkabılarını yenileyemiyor.

 Ulaştırma masraflarına maaş, ücret ve yevmiyelilerin gelirlerinin yüzde 22,8'ini, müteşebbisler yüzde 27,3'ünü, gayrimenkul ve menkul geliri olanlar yüzde 27,3'ünü ayırabilirken, emekliler sadece 14,4'ünü ayırabiliyor. Bir başka deyişle emekliler bulundukları kent içinde bile rahat seyahat edemiyor.

 İstanbullular için gidiş-geliş ortalama otobüs bilet fiyatı bu yıl 2.646 liraya çıktı. Avrupalı, Amerikalı emekliler gelirleriyle yurdumuzda haftalarca tatil yapabilirken, en alt seviyede emekli aylığı alan iki emeklinin sadece şehirler arası otobüs masrafı bile aylık gelirlerinin dörtte birine yaklaşıyor. 

Emekli maaşıyla geçinen hane sayısı 4.7 milyon oldu: Gelirlerin büyük kısmı gıda ve konut kirasına gidiyor! 

 Bu koşullarda Başkanımız Sn. 
@ekrem_imamoglu
 öncülüğünde 
@istanbulbld
 'nin emeklilere destek olan projeleri hayati önem kazanıyor. Tek emekli maaşıyla geçinenlere pazar desteği başta olmak üzere, kent lokantaları,  her gün ücretsiz ekmek, riskli yapı dönüşümünde yüzde 65 İBB desteği, 9 bin TL kira desteği, açılacak yeni huzur ve bakım evleri emeklilerimize bir nebze olsun güç veriyor.

 Emekli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak, alım güçlerini arttıracak ve sevdikleriyle hayatlarını geçirmelerini sağlayacak uygulamalar gerekiyor."

AVM'lerde kiralanabilir metrekare başına düşen ciro İstanbul'da 13 bin 477 TL, Anadolu'da 10 bin 417 TL!

Kapalıçarşı altın fiyatları 14 Haziran 2024! Gram altın, çeyrek altın, yarım altın fiyatı 2024 ne kadar? 

Sümer Holding'e ait 8 ildeki 14 taşınmaz satılıyor!


Geri Dön