19 / 05 / 2024

Emekli olma planları yapanlara müjde! Maaşınızı yükseltebilirsiniz!

Emekli olma planları yapanlara müjde! Maaşınızı yükseltebilirsiniz!

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur'lu emeklilikle ilgili hesaplar yaparken ne kadar maaş alacağını da merak ediyor. Emekliler maaşları yüksek olsun istiyorsa 1261 ayrıntısı oldukça önem arz ediyor. Peki emeklilikte 1261 ayrıntısı nedir? İşte ayrıntılar...



5- HİZMET BİRLEŞTİRME HİZMET PUANINI ETKİLİYOR MU?

Emekli olmadan önce çalışma sürelerini birleştirerek prim günü sayılarını yükseltebilirler. Birden fazla kurumda yapılan çalışmaların birleştirilmesi hizmet puanını yükseltir ancak, kademe, dereceyi, prim kesintilerine yansımaz.

6- UYGULAMADAN KİMLER YARARLANABİLİR?

SGK'ya prim ödeyenler, Emekli Sandığı'na bağlı olanlar, SGK Kanunu 506. numaralı maddeye göre kurulan emekli sandıklarına bağlı olanlar, Bağ-Kur'lu esnaf, sanatçı, bağımsız çalışanlar faydalanabilir. Özellikle kamu çalışanlarının emekli aylıklarını olumsuz etkilememesi amacıyla hizmet birleştirme işlemini ertelememesi gerekli.

Sağlık şartları veya teknik şartlar kişilerin başvuru yapmasına engelse; yasal varisler de başvuruyu yapabiliyor. Vefat halinde hak sahipleri de birleştirme isteyebilir.

7- NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yalnızca prim ödenen günler sayılır. Hizmet birleştirme hesabında 1 Ekim 2008 tarihi önem arz ediyor. Bu tarihten önce sigorta kaydı yapılan vatandaşların farklı kurumlara bağlı prim günleri sayısı 1261'i bulan olarak esas görülür.

Emekli olma planları yapanlara müjde! Maaşınızı yükseltebilirsiniz!

İki kuruma bağlı prim günleri eşitse son çalışılan yer baz alınarak hesaplama yapılır. Bu tarihin ardından sigortalı olanlar için sigorta kurumları arasından en çok gün ödeme gerçekleştirilen kurum seçiliyor.

8- HİZMET BİRLEŞTİRME YILLIK İZİN SÜRESİNİ ARTIRIR MI?

Hizmet birleştirme işlemi çeşitli sektör değişikliklerinde senelik izin süresini yükseltebilir. Özel sektörden kamuya geçiş gerçekleştiren kişilerin izin süreleri 657 sayılı kanun kapsamında senelik izin kapsamına alınabilir. Özel sektör içerisinde geçiş yapan kişilerin zamanla senelik izin süreleri değişse bile son görevlerindeki izin günü sayısı sabit kalır. 

9- ASKERLİK BORÇLANMASI HİZMET BİRLEŞTİRMESİNİ NASIL ETKİLER?

Prim günleri sayılırken askerlik borçlanması da hesaplanır. Askerlikte geçen günlerin de primi ödenmesi durumunda birleştirme işlemine dahil edilebilir. Askerliğin er veya yedek subay şeklinde yapılması gerekiyor. Askerlik dönemindeki brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan prim miktarı belirlenir.

10- ÖZEL EMEKLİLİK SİGORTALARI DA DÂHİL EDİLEBİLİR Mİ?

Özel sektöre ait  olan özel hayat ve emeklilik sigortalarına bağlı hizmetler için birleştirme imkanı sunulmuyyor. İşçi statüsünde çalışanlar için sosyal güvenlik destek primi süreleri sigortalılık süresi olarak görülmüyor ve hizmet birleştirmesi kapsamına dahil olmuyor.

Elektrik zammıyla gıda fiyatları katlanabilir!

Kripto paralar bu 3 gelişmeye kitlendi! İşte yön belirleyecek o gelişmeler...

Akaryakıta gizli zam! Görenler şokta!

Piyasalar karışacak! Yüklü faiz artışına hazır mısınız?

Çok az kişi biliyor! E-Devlet'te paranız birikmiş olabilir!

Milyonlarca emekliye müjde! Rekor ikramiye geliyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön