09 / 05 / 2024

Emekli olmak için gün sayanlara müjde! 2 yıl erken emekli olma fırsatı!

Emekli olmak için gün sayanlara müjde! 2 yıl erken emekli olma fırsatı!

Emeklilik her çalışanın hayalidir. Emekli olmak için gün sayanlara 2 yıl erken emekli olma imkanı. İşte detaylar!



Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, köşesinden merak edilen bu erken emekliliğe dair olan soruları yanıtladı. Noyan Doğan'ın yazısında öne çıkanlar şu şekildedir;

İhya konusunda bilhassa Bağ-Kur’lu vatandaşlardan çok sayıda soru alıyorum. “Kimi vatandaş, ne zaman ihya yapacaklarını soruyor, Kimileri ise isteğe bağlı sigortalıların ihyadan yararlanıp yararlanamayacağını öğrenmek istiyor. Kamuoyunda, durdurulmuş olan sigortalılık sürelerinin ihya edilmesine dair yanlış bir düşünce bulunuyor. İhya, yalnızca borç yapılandırma kanunları ile yapılabilmektedir.

Peki, kimler ihyadan yararlanabilir, prim borçları hangi tutar üzerinden ödenir, EYT’liler uygun şartlarda ihya yapabilir mi? İşte, ihyaya dair bütün araştırılan detaylar…

İHYA NE ANLAMA GELİYOR?

Önceden silinmiş olan ve dondurulan hizmet sürelerinin tekrardan canlandırılmasına ihya adı verilir. Bu şekilde kişiler, dondurulan hizmet sürelerini beklemeden canlandırarak emekli olabiliyorlar. Geçmişte prim borcunu ödemeyen Bağ-Kur’lu vatandaşlar 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yılları içerisinde çıkarılan borç yapılandırma kanunlarına göre borçlarını yapılandırma hakkı verilmiştir. Borçlarını ödemeyenlerin de sigortalılık süreleri dondurulmuş oldu. Aynı kanunlarla borcu olanlara ihya olanağı da tanınmış oldu.

İHYADAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Esnaflar, gelir vergisi mükellefi şirket ortakları, tarımda kendi hesabına çalışanlar gibi eski adı ile Bağ-Kur’lular yani, 4/B çerçevesinde sigortalılar faydalanabilir. İsteğe bağlı sigortalılıkta hizmet süresinin durdurulması diye bir durum olmadığı için ihya işleminden isteğe bağlı sigortalılar faydalanabiliyor.

İSTENİLDİĞİ ZAMAN İHYA İŞLEMİ YAPILABİLİR Mİ?

İstenildiği zaman ihya işlemi yapılabilir. Kişiler, silinen Bağ-Kur sürelerine dair borçlarını beyan edecekleri kazanç tutarı üstünden istedikleri zaman ihya edebilirler. Bunun için ihya başvuru formu ile birlikte bağlı olan SGK il müdürlüklerine ya da SGK merkezlerine ya da e-Devlet sistemi üzerinden başvurmaları halinde ihya işlemi yapılabilir. Yalnızca kişilerin kendileri değil hak sahipleri de başvurabilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön