22 / 12 / 2024

Beyoğlu Tomtom Mahallesi dönüşüm için gün sayıyor!

Beyoğlu Tomtom Mahallesi dönüşüm için gün sayıyor!

Tarihi ve modern binaların bir arada bulunduğu bir semt Tomtom Mahallesi Beyoğlu'nun bu köklü bölgesi dönüşüm için gün sayıyor. Eğlence mekanlarının sayısı hızla artıyor. Otel ve rezidanslar kuruluyor...



Tarihi ve modern binaların bir arada bulunduğu bir semt Tomtom Mahallesi Beyoğlu'nun bu köklü bölgesi dönüşüm için gün sayıyor. Eğlence mekanlarının sayısı hızla artıyor. Otel ve rezidanslar kuruluyor. Galataport sürecinde bölgedeki hareketlenmenin daha da artacağı söyleniyor.


İSTANBUL'da hızla gelişen ve değişim yaşayan bölgelerden biri de Beyoğlu'ndaki Tomtom Mahallesi İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi'nin sağından başlayan ve Salıpazarı'nda Tophane'ye kadar uzanan Yeni Çarşı Caddesi'nin sağında kalan Tomtom Mahallesi, eğlence mekanları, otelleri ve yeni inşa edilen rezidansları ile dikkat çekiyor. 


Bölgedeki değişimi görmek ve sizlere aktarmak için geçtiğimiz hafta Tomtom Mahallesi'ne gittik. Galatasaray Meydanı'nda bulunan Yapı Kredi Kültür Yayınları'nın bulunduğu binanın hemen yanından aşağıya doğru inen yoldan başlayan Tomtom Mahallesi Kaplumbağa Sokak'ta, birçok eğlence mekanı yer alıyor. Eğlence mekanları bu sokakla da sınırlı değil. Eski Çiçekçi Sokağı'nda da çok sayıda eğlence mekanı bulunuyor.


SOKAK EĞLENCESİ


 İstanbul'da eğlenceli bir sokak projesi olarak hayata geçirilen Tomtom, eğlenmek için gelenlerin en gözde mekanlarından biri oldu. Mika Grup, Tosbağa ve Acara Sokak'ta Indigo, Indigo Pub, We, Şahika Meyhane, Alt, Küçük Meyhane ve 2/1 a adı ile yedi eğlence mekanı birden açtı. Sokak içinde birkaç farklı binada Tektekçi'nin shot barlarını görmekte mümkün. Sokağın istiklal Caddesi çıkışında ise The House Cafe bulunuyor. 


İSİMSİZ OTELLER 


Tomtom Mahallesi ve Yeni Çarşı Caddesi üzerinde çok sayıda apart otel de var. Ancak apart otellerin hiç birinin ruhsatı yok. Mahalle sakinleri bu mekanların çoğunun kaçak çalıştığını ve polisin gelip mühiirleyip gittiğini söylüyor. Apart otellerin bazıları, kaçak olsa da hala açık ve çalışır vaziyette. Ruhsatsız çalışan apart otellerden ve Kaplumbağa Sokak'tan aşağıya doğru inen yeni eğlence mekanlarından şikayetçi olanlar da var. Türkiye'nin ilk erkek baleti ve Ekmek Sepeti adlı mekanın sahibi Yılmaz Birsen, eski binaların altyapısının yetersiz olduğunu ve açılan barların çoğunun tuvaletinin bile bulunmadığını söylüyor. Birsen, "Tiyatro diye açıldı ama hafta sonu her akşam içki festivali düzenliyorlar" diyor. Sokak içindeki St. Antuan Katolik Kilisesi'ne ait binanın bar olarak ve kilise kapısının reklam panosu olarak kullanılmasından rahatsız olanlar da var. 


BÖLGE DEĞİŞİYOR 


Rusya Başkonsolosluğu ile Hollanda ve İtalya Konsolosluklarının bulunduğu Tomtom Mahallesi, ayrıca İtalyan ve Beyoğlu Anadolu liseleri, Borusan Kültür Sanat Merkezi, Santa Maria Roman Katolik Kilisesi ve Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'ne de ev sahipliği yapıyor. Yeni Çarşı Caddesi, Bostanbaşı Caddesi ve Çukurcuma Caddesi, Tomtom Kaptan Cami önünde birleşip, Salıpazan'na inen Boğazkesen Caddesi'ne bağlanıyor. Çok sayıda otel ve apart otelin bulunduğu Yeni Çarşı ve Boğazkesen Caddesi'nde, hediyelik eşya ve kafe tarzı yerler de açılmış. 


TOMTOM GARDENS 


Mahalleye adını veren Tomtom Kaptan Camii'nin hemen yanındaki Babaocağı Sokak'ta ise turizm yatırımcısı Siriusvvorld ile Krea Gayrimenkui'ün ortaklaşa yürüttüğü Tomtom Gardens projesi var. Tomtom Kaptan Sokak ve Boğazkesen Caddesi üzerindeki yedi binayı satın alan grup, projenin birinci fazında yer alan ilk üç binada rezidans inşaatına başlamış. Özel kameralar ve güvenlik sistemi bulunacak olan projede, stüdyodan 4+1'e kadar farklı konut seçenekleri sunulacak. Krea Gayrimenkul, Tomtom Gardens projesinde satın aldıkları yedi binayı da orijinal tarihi görüntüde ve dokuya uygun olarak yeniden inşa edeceğini açıkladı. Yedi binanın ortasında ise geniş ve yemyeşil bir bahçe yer alacak. Proje, henüz satışa 


Levantenlerin mahallesi Dar sokakları ve tarihi binaları ile zaman ve mekan kavramının ortadan kalktığı Tomtom Mahallesi, Beyoğlu'nun en güzel yerlerinden biri. Mimari dokusu ile zamanın tanığı olarak hala dimdik ayakta duran mahalle, 19'uncu yüzyıldan sonra dönemsel olarak değişimler yaşadı. Osmanlı İmparatorluğu tarihinin kırılma noktası olarak kabul edilen 19'uncu yüzyılda Tanzimat Fermanı sonrasında İstanbul'a akın eden Levantenler, liman bölgesi işyerlerine yakınlığı sebebiyle Beyoğlu'na yerleşirken en çok tercih ettikleri yerlerden biri de Tomtom Mahallesi oldu. Rum, Ermeni, Musevi ve Müslümanların birlikte yaşadığı Tomtom Mahallesi'nin hala ayakta olan eski binalarında, düzenlenen davet ve balolar dönemin gazetelerinde haber olurdu. 


Gayrimenkul uzmanları satışların durmasını ise şöyle açıklıyor: "İkinci kez yapılan Galataport ihalesi, Tomtom Mahallesindeki bina satışlarını tamamen durdurdu. Herkes Galataport'ta inşaatlann başlamasını bekliyor. İnşaatlar başladığında bölgedeki binaların değerinde artış bekleniyor." 


SATILIK BİNALAR 

Galatasaray'dan başlayan Yeni Çarşı Caddesi ile Salıpazan'na inen Boğazkesen Caddesi üzerinde satılık ve komple kiralık binalar da var. Cadde üzerinde ve ara sokaklarda az sayıda satılık bina olduğunu belirten gayrimenkul danışmanları, bina fiyatlarının yeni vc konumuna göre 2 milyon 500 bin ile 5 milyon dolar arasında değiştiğini söylüyor. 


Boğazkesen Caddesi üzerinde ise üzerinde satılık afişi asılı tek bir bina var. Sahibi binaya ne kadar istiyor bilinmez ama çevre sakinleri; "3.5 milyon dolar verdiler ama sahibi satmadı" diyor. Tomtom Mahallesi'nde Yeni Çarşı ve Boğazkesen Caddesi üzerindeki binaların değeri sahile yaklaştıkça yükseliyor. 


PARA


Geri Dön