Genel

Emekli sigortalı çalışırsa ne olur?

Emekli olan ve yeniden çalışmak isteyen kişiler, Emekli sigortalı çalışırsa ne olur? sorusuna yanıt aramaktadır. İşte merak edilenler!Pek çok emekli, belli şartları yerine getirdikten sonra emekli olmaktadır

Emekli sigortalı çalışırsa ne olur? sorusu emekli olduktan sonra yeniden çalışma hayatına atılmayı düşünen kişilerce sorulmaktadır. Pek çok emekli, belli şartları yerine getirdikten sonra emekli olmaktadır. Peki emekli olduktan sonra çalışabilir mi, Emekli sigortalı çalışırsa ne olur?

İşte merak edilip sorulan soruların yanıtları…

EMEKLİ SİGORTALI ÇALIŞIRSA NE OLUR?

Maaşta kesinti nasıl yapılır? sorusu da çok sık sorulan sorular arasındadır. Sorunun yanıtına gelirsek de maaşta kesinti emeklinin tercihine göre değişmektedir. 4A’lı yani SGK’lı çalışanın tercih edebileceği 2 seçeneği bulunuyor: İlki aylığı kestirerek çalışmaya devam etmek. Bu durumda kişi normal sigortalı gibi çalışabilir. Emekli olacağında çalışmaya başlamadan hemen önce alınan maaş, çalışılan dönemin primlerine göre güncelleniyor. Emeklilikten sonraki çalışmalar maaşa ekleniyor. Başka bir deyişle prime esas kazanç yüksek ise maaş da artmaktadır.  Aksi bir durumda kazanç düşükse maaşı da aşağı çekebilir.

Diğer ikinci seçenek ise Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne yani SGDP tabi olarak çalışmaktır. Bu şekilde çalışmaya devam eden kişiler, emekli aylıkları kesilmeden çalışabiliyor. Sadece işveren tarafından aldıkları ücretten yüzde 7.5 oranında SGDP kesilme gibi bir durumla karşılaşır. Ancak emekli maaşında azalma olmaz bunun yanında çalışma ücretinde kısmi düşüş söz konusu olabilmektedir.

EMEKLİYKEN ÇALIŞANLAR ÇALIŞMAYI BIRAKIRLARSA NE OLUR?

İşçi olarak çalışanlardan maaşlarından kesinti yapılmadığından dolayı, SGDP kesintileri de iade edilmez. Kamuda çalışanların emekli aylıkları kesildiğinden, çalışma bittiği zaman emekli aylıkları yeniden hesaplanmaktadır.

İKİNCİ KEZ KIDEM TAZMİNATI ALINIR MI?

Emekli vatandaşlar yeniden çalışmaya başladıkları zaman ikinci kez kıdem tazminatı alabilir mi bunu da araştırmaktadır. Eğer emekli olup kıdem tazminatını alan tekrar çalışmaya başlarsa tazminata hak kazanır mı? Kıdem tazminatı için aranan şartları sağlayan emekli, önceki işyerinden tazminat alsa bile tekrardan bu kıdem tazminatı hakkını elde eder. Örneğin 3 yıl çalıştığında kendi isteği dışında işten çıkarılma durumu olursa, 3 yıllık tazminatını alır.

Yüksek maaşla bekçi olun! İşte bekçi ilanına dair detaylar!

PTT 20 yaş üzerine duyurdu! 40 bin TL nakit olarak verilecek!

Emeklilere güzel haber! Bankalar tek tek duyurdu! İşte detaylar!