Ekonomi

Emekli ve memur zamlarında hesap 2 ile çarpılacak! Enflasyona eklenecek

Emekli ve memurlara yapılacak Temmuz zamlarında enflasyonla birlikte dikkate alınacak kriterler sonrasında maaşlar güncellenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uhdesinde yapılan çalışmalarda son düzenlemeler yapıldı.Mayıs ayı enflasyon oranları emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamlar için belirleyici bir etken olacak

Türkiye İstatistik Kurumu bu Cuma günü enflasyon oranlarını açıklayacak. Mayıs ayı enflasyon oranları emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamlar için belirleyici bir etken olacak. Emekli ve memur maaşlarında Temmuz ayında yapılacak zamlarla brüt maaş ne olacak insanların eline net olarak kaç para geçecek merak ediliyor. 

Mayıs ve Haziran ayında açıklanacak enflasyon oranları emekli ve memur maaşlarında yapılacak zamlarda belirleyici etkenlerin başında geliyor. 

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, memur ve emeklilere yapılacak zamlarla ilgili yaptığı açıklamada "yüksek enflasyona" dikkat çekti.

Yalçın, "Memurların aldığı zammın bir sonraki ay kaybolmaması açısından bir an önce çözüm üretilmeli, bir an önce piyasanın istikrarı sağlanmalı. Çünkü biz ne alırsak alalım istikrar sağlanmadığı zaman bir sonraki ay yine sıkıntılı bir zemin ortaya çıkıyor. Bu açıdan da memura yapılabilecek en iyi zam, düşük enflasyon ve piyasa istikrarıdır" açıklaması yapmıştı.

 

 

 

ZAM ORANLARINI BELİRLEYEN 2 FAKTÖR

Türkiye'de emekli zammı Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları, Ocak ayında bir geçmiş dönemdeki Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, Temmuz ayında ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam alıyor.

Merkez Bankası Mayıs ayı enflasyon beklenti anketi sonuçlarını duyurdu. Buna göre Mayıs 2022 enflasyon beklentisi yüzde 3,97, Haziran ayı enflasyon beklentisi ise yüzde 2,97 olarak kayıtlara geçti.

Memur ve memur emeklileri ise; her yıl 2 kez önceki aldığı toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon farkı ile beraber yeni toplu sözleşme zammı alıyor.

EMEKLİ VE MEMUR TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Mayıs ve Haziran ayı enflasyon beklentisi gerçekleşmesi durumunda, TÜFE endeksi 968,65'e yükselecek. Bununla beraber SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için belirleyici olacak 6 aylık enflasyon oranı yüzde 41 olacak. Memur ve memur emeklisi ise enflasyon farkı+toplu sözleşme zammı hesabına göre yüzde 40,5 zam alacak.

Eğer beklentilere göre yüzde 41'lik 6 aylık enflasyon ve Ocak ayındaki gibi memur ve memur emeklisine yüzde 2,5'luk ek zam gerçekleşirse; SSK Bağ-Kur emeklisi yüzde 41, memur ve memur emeklisi yüzde 40,5 veya ek zamlı olarak yüzde 43 zam alacak. Bu hesaba göre;

En düşük maaş memurlarda 6 bin 429 TL'den 9 bin 033 TL'ye; ek zamlı olursa 9 bin 193 TL'ye

En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4 bin 289 TL'den 6 bin 026 TL'ye; ek zamlı olursa 6 bin 133 TL'ye

Esnafta 2 bin 948 TL'den 4 bin 156 TL'ye,

2000'den önce emekli olan SSK'lılarda ise bu rakam 3 bin 292 TL'den 4 bin 641 TL'ye çıkacak.

 

Son Dakika! Mazot ve benzine 1 Haziran'da dev zam haberi! Rakamlar ve açıklayan şaşkına çevirdi

Amerikalı turistin dolar hesabı Türkiye'de vatandaşın yüreğini yaktı! Yarı yarıya diyerek paylaştı

Rusya'dan ruble resti! Ödemeyi kabul etmeyen ülkeye gazı kesti

Tavuk fiyatlarını ucuzlatacak çalışma başladı! 80 liradan düşecek

FED açıklaması sonrası emtia piyasasındaki ürünlerin fiyatı arttı

Asgari ücrete ek zam sonrası 6 bin lira olacak! Temmuz'da açıklanacak artışta kriter belli oldu

İETT 'den toplu ulaşıma 'devasa zam' açıklaması! Öğrenci akbil fiyatlarına güncelleme geldi

Özelleştirme İdaresi'nden Ankara'da dev taşınmazın satışına onay çıktı! İşte yeni sahipleri

İETT 'den toplu ulaşıma 'devasa zam' açıklaması! Öğrenci akbil fiyatlarına güncelleme geldi

Şimdiye kadar hiç duyulmamış dolar yorumu: Bir gecede 7 lira düşecek 9 lira olacak!

Zeytinlikte su kuyusu açtılar içinden çıkan şaşkına çevirdi! TPAO numune aldı: İşte o ilimiz

TOKİ'den kiradan ucuza ev sahibi olma fırsatı! Sıfırdan başlayacak projeler açıklandı