Ekonomi

Emekli ve memurlar dört gözle bekliyor! Temmuz zamlarında son dakika! Kim kaç lira alacak? İşte yeni maaşlar...

Milyonlarca emekli ve memurun beklediği 2022 Temmuz zammına ilişkin detaylar belli oluyor. Merkez Bankası tarafından son enflasyon tahminleri açıklandı ve yüzde 42,8 olarak belirlendi. Peki SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Temmuz zammı kaç lira olacak? Memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek? Bu nedenle açıklanan her enflasyon verisi, yaklaşık 14 milyon emekli ile 4

Türkiye'de milyonlarca kişinin maaş zamları enflasyona endeksli şekilde belirleniyor. Bu nedenle açıklanan her enflasyon verisi, yaklaşık 14 milyon emekli ile 4.5 milyon kamu görevlisinin ilgisini çekiyor. Çünkü SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl 6 aylık enflasyon kadar iki defa zam alırken, memur ve memur emeklileri de yine senede 2 defa toplu sözleşme zammını geçen enflasyon oranı kadar fark alıyor.

 

Mart ayı enflasyonunun açıklanmasıyla beraber milyonlarca emekli ve memurun Temmuz'da alacakları zamlarla ilgili ilk ipucu da verildi. Aralık'ta 686,95 olan TÜFE endeksi Mart ayı ile beraber 843,64'e yükseldi. Bu değişim üç aylık enflasyon oranının yüzde 22,81 olmasını sağladı ve emelki ile memurlar için ilk 3 aylık oranlar kesinleşti. İlk 4 aylık enflasyon rakamı da 6 Mayıs 2022 Cuma günü açıklanacak. 

Merkez Bankası da 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42.8 şeklinde açıkladı. Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne ilişkin sonuçlar da geçtiğimiz hafta belli oldu. Bütün bu rakamlara beraber, 2022'nin ilk 6 aylık enflasyonuyla ilgili hesaplamalar gündeme geldi. Böylece Temmuz zamları için tahmini rakam hesaplanmış oldu. 

Peki SSK ve Bağ-Kur emeklileri ne kadar enflasyon zammı alacak? Memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı yüzde kaç olarak gerçekleşecek? İşte kuruşu kuruşuna memur ile emeklilerin Temmuz zamlı maaş rakamları...

SSK VE BAĞ-KUR'LULARA ORAN AYNI

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için senede 2 defa maaş artışı uygulanıyor. Bu artışlar enflasyon oranı dikkate alınarak yapılıyor. Ocak ve Temmuz'da uygulanan zamlar bir önceki 6 aylık enflasyon oranı kadar yapılıyor. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz'da Aralık ile Haziran ayları arasındaki 6 aylık enflasyon kadar zam alacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin üç aylık enflasyon yükseliş oranı yüzde 22.81 oldu. Şimdi üç aylık rakam da bu orana eklenecek ve sonraki aylarda  oranlar sıfır bile çıksa yüzde 22.81 oranı kesinleşmiş oldu. 

Nisan, Mayıs ve Haziran'da ortaya çıkacak enflasyon bu rakama eklenecedk ve Temmuz'da emeklilere enflasyon yükselişi olarak maaşlarına yansıtılacak. 

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde ortaya çıkan rakamlara göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 34,62 olarak açıklandı. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayındaki enflasyon oranı yüzde 34,62 olacak.

MEMUR EMEKLİLERİNE ENFLASYON FARKI KESİN 

Mart enflasyonunun açıklanmasından sonra memur ve memur emeklilerine de fark verilmesi kesinleşti. Memur ve memur emeklileri de SSK ve Bağ-Kur emeklileri gibi senede 2 defa zamlı maaş alıyor. 

Ocak ve Temmuz'da alınan bu zamlar toplu sözleşmeyle hesaplanıyor. Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşme zam oranını aşan enflasyon kadar da fark ödeniyor. 

Mart enflasyonuna göre üç aylık veriler açıklandı. Memur ve memur emeklileri Ocak ayında 2.5 puanlık ek zamla beraber yüzde 7.5 oranında toplu sözleşme zammı aldı. Temmuz ayında ise yine yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak ve 7.5 oranındaki Ocak zammını aşan 6 aylık enflasyon kadar da fark ödemesi alacaklar.

Mart ayı enflasyonuna bakıldığında üç aylık oran yüzde 22.81 olurken, memur ve memur emeklilerinin üç aylık enflasyon farkı yüzde 15.31 olarak belirlendi. 

İlk üç aylık veriler kapsamında, memur ve memur emeklilerinin zam oranı da yüzde 7 +15,31 oldu. Bu durumda, memur ve memur emeklilerinin oranı yüzde 22.31 olarak gerçekleşti. Bu rakama Nisan, Mayıs, Haziran enflasyonları da ilave edilecek. 

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde ortaya çıkan sonuçlara göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 34,62 oldu. Buna göre memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı ise yüzde 27,12 şeklinde hesapandı. Yüzde 7'lik toplu sözleşme yükselişi de eklendiğinde toplam oran yüzde 34,12'ye ulaşacak. 

Peki SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Temmuz zammı kaç lira olacak? Memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek? İşte kuruşu kuruşuna yeni zamlı maaşlar...

YENİ ZAMLI MAAŞLAR NETLEŞİYOR 

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; milyonlarca memur ve emekli dört gözle Temmuz ayında alacakları zamlı maaşları bekliyor. Memur ve emeklilerin Temmuz zamları kesinleşiyor. Peki kim kaç lira maaş alacak?

Yapılan bu hesaplamalar sonucunda yüzde 34,62'lik 6 aylık enflasyon ortaya çıktığında memurlarda en düşük maaş 6.429 TL'den 8.622 TL'ye ulaşacak.

En düşük emekli aylığı ise memurlarda 4.289 TL'den 5.753 TL'ye; esnafta 2.948 TL'den 3.969 TL'ye, 2000 yılından önce emekli olan SSK'lılarda 3.292 TL'den 4.432 TL'ye yükselecek. 

2000 yılından sonra emekli olanlar için en düşük maaş 2 bin 500 liraya yükseltilmişti. Bunun üzerine de yükseliş uygulanacak. 

Benzine 80 kuruşluk bayram zammı! Resmen açıklandı! Opet, Petrol Ofisi, Total, BP ve Shell 29 Nisan fiyat listesi...

Bakanlık açıkladı: Bayram ikramiyelerine zam yapıldı 2 bin 600 lira hesaplara yatacak

Bakan Vedat Bilgin'den emekli maaşları ve asgari ücret itirafı! Bayram ikramiyesine zam yok demişti ama..