Ekonomi

Emekli ve memurların Temmuz zammında detaylar netleşti! En düşük emekli maaşı kaç TL? Kim ne kadar maaş alacak?

Milyonlarca memur ve emekli, Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber yeni zam oranıyla maaşlarını hesaplıyor. En düşük emekli maaşı kaç TL? Kim ne kadar maaş alacak? İşte ayrıntılar...Enflasyon oranının açıklanmasıyla beraber emekli ve memurların da enflasyon farkları belli oldu

Milyonlarca memur ve emekli, Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber yeni zam oranıyla maaşlarını hesaplıyor. Enflasyon oranının açıklanmasıyla beraber emekli ve memurların da enflasyon farkları belli oldu. 

 

Emeklilerin ve memurların alacakları zam oranlarına ilişkin veriler kesinleşiyor. En düşük emekli ve memur maaşları arttı. Milyonlarca kişinin dört gözle beklediği Temmuz zamlarında son viraja girildi. Enflasyonun açıklanmasıyla Temmuz zamlarına ilişkin ipuçları ortaya çıktı. Aralık ayında 686,95 olan TÜFE endeksi Nisan ayıyla beraber 904,79 oldu. Bu değişim 4 aylık enflasyon oranının yüzde 31,71 olmasını sağladı. Üç aylık enflasyon oranı ise yüzde 22,81 olarak gerçekleşti. 

Peki emekli ve memurlar Temmuz'da ne kadar zam alacak? En düşük emekli ve memur maaşı kaç lira olacak? Emekli ve memur maaşlarına ne kadar zam yapılacak? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN MAAŞLARI NE OLACAK? 

SSK ve Bağ-Kur emeklisine Ocak ve Temmuz aylarında olacak şekilde senede 2 kez zam uygulanıyor. Bu zamlar enflasyon oranında hesaplanıyor. Ocak ve Temmuz'da yapılan zamlar, bir önceki 6 aylık enflasyon oranı kadar oluyor. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz'da Aralık ile Haziran ayları arasında ortaya çıkan 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor. 

Nisan ayı enflasyonunun açıklanmasıyla beraber SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 4 aylık enflasyon yükseliş oranı yüzde 31,71 oldu. Şİmdi Mayıs ve Haziran aylarının enflasyonu da buna dahil edilecek. Bu aylarda oranlar sıfır bile olsa yüzde 31,71 oranı netleşti. Mayıs ve Haziran'da ortaya çıkacak enflasyon bu rakama ilave edilerek, Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon artışı olarak verilecek ve maaşlarına eklenecek. Temmuz maaşlarına zam gelecek. Kesin oran 4 Temmuz 2022'de açıklanacak. 

 

MEMUR VE MEMUR EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR ARTACAK? 

Yeni Asır Gazetesi köşe yazarı Faruk Erdem, kaleme aldığı yazısında, "Nisan enflasyonunun açıklanmasının ardından memur ve memur emeklilerine de fark verilmesi kesinleşmiş oldu. Memur ve memur emeklileri de SSK ve Bağ- Kur emeklileri gibi yılda 2 kez zam alıyor" ifadelerini kullandı. 

Ocak ve Temmuz'da alınan bu zamlı maaşlar, toplu sözleşme ile hesaplanıyor. Memur ve memur emeklilerine de toplu sözleşme zam oranını aşan enflasyon kadar fark ödeniyor. Nisan enflasyonuna göre 4 aylık veriler ise kesinleşti. 

Memur ve memur emeklileri Ocak ayında 2.5 puanlık ek zamla beraber yüzde 7.5 oranında toplu sözleşme zammı aldı. Temmuz 2022'de ise  yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı maaşlarına eklenecek. Memur ve memur emeklilerine Temmuz'da yüzde 7.5 oranındaki Ocak zammını geçen 6 aylık enflasyon kadar da fark ödemesi yapılacak. 

 

Nisan ayı enflasyonu göz önüne alındığında 4 aylık oran yüzde 31,71 olarak gerçekleşti. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin 4 aylık enflasyon farkı yüzde 24,21 olarak kaydedildi. İlk 4 aylık verilere göre memur ve memur emeklilerinin zam oranı da yüzde 7 +24,21 oldu. Yani memur ve memur emeklilerinin oranı toplam da yüzde 31.21'e ulaştı. Bu rakama Mayıs ile Haziran aylarının enflasyonları da ilave edilecek. 

Peki Temmuz ayında emekli ve memurlar kaç lira maaş alacak? İşte ayrıntılar...

KİM KAÇ LİRA ZAM VE MAAŞ ALACAK?

Yeni Asır Gazetesi köşe yazarı Faruk Erdem, emekli ve memur zamlarına ilişkin kaleme aldığı yazısında, "Yapılan bu hesaplamalar sonucunda yüzde 31,71'lik 4 aylık enflasyon gerçekleştiğinde en düşük maaş memurlarda 6 bin 429 liradan 8 bin 468 liraya yükseldi" ifadelerini kullandı.

En düşük emekli aylığı memurlarda 4.289 TL'den 5.649 TL'ye,

En düşük emekli aylığı esnafta 2.948 TL'den 3.883 TL'ye,

2000'den önce emekli olan SSK'lılarda 3.292 TL'den 4.336 TL'ye yükseldi. 

2000 yılından sonra emekli olan kişilere en düşük maaş 2 bin 500 lira olarak belirlenmişti. Bu rakamda da artış yaşanacak. Burada ek zamdan önce rakam 2.041 lirayken, 4 aylık yükselişin ardından 2.688 lira oldu. 

EK ZAM GELECEK Mİ?

Emekliler ve memurlar için Ocak ayında Meclis'ten çıkartılan yasalarla ek zam imkanı tanınmıştı.

Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşları 1500 TL'den 2.500 TL'ye çıkartılmıştı. Yine memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmede yüzde 5 olan zam oranları enflasyon farkı hariç 2.5 puan artırılarak yüzde 7.5 yapılmış ve enflasyon farkıyla birlikte oran yüzde 30.95 olmuştu.

Temmuz ayında da yapılacak değerlendirmeler sonrasında memur ve memur emeklilerinin yüzde 7 olan toplu sözleşme zam oranlarının artırılması gündeme gelebilecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de bir taban maaş belirlemesi de söz konusu olabilecek.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in verdiği maliyet rakamı olan 13 milyar TL'den yapılan hesaba göre en düşük maaş 3500 ile 4000 TL arasında çıktığında 2.688 TL olan en düşük emekli maaşı da bu rakamlara tamamlanmış olacak.

Emekli maaşı olan herkes alıyor! 24 ay vadeli 10 maaş tutarında avans müjdesi! İşte başvuru şartları...

TOKİ'den son dakika müjdesi! 20 ile 7.378 yeni konut geliyor! 10 Mayıs'ta düğmeye basılacak!

Otel fiyatları yükselince karavana talep arttı! Karavan fiyatları ne kadar? İşte 8 Mayıs 2022 fiyat listesi...