Kent Haberleri

Emekli ve memurun Ocak zammı için ilk rakamlar geldi! Emekli maaşı zammı ve memur zammı ne kadar olacak?

Milyonlarca emekli, memur ve memur emeklisinin alacağı zam Eylül ayı enflasyonun açıklanmasının ardından ortaya çıkmaya başladı. Enflasyon farkı, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammı belirleyecek. İşte emekli ve memurun Ocak zammı için ilk rakamlar... 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Eylül 2024'e ilişkin enflasyon rakamları tek tek açıklandı. Açıklanan rakamlarla, enflasyonda 3 sene sonra bir ilkin yaşandığı ortaya çıktı. 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Eylül ayında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim bir önceki aya göre yüzde 2,97, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,38 olarak gerçekleşti. Bu şekilde, enflasyon yıllık bazda 2021 yılından beri ilk defa politika faizinin altına düşmüş oldu. 

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emekli zammı yeniden gündem oldu. Peki 2025 yılı için memur ve emekli zammı enflasyon farkına göre ne kadar olacak? Memur ve emekli maaşlarına Ocak'ta ne kadar zam yapılacak? İşte o son dakika rakamlar...

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMINDA ENFLASYON FARKI NE KADAR OLDU? 

Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından memur ve emekli maaşlarındaki artış için kritik olan 3 aylık enflasyon farkı merak edilmeye başlandı. 

Memur ve emekliler, maaş zammını senede iki defa olacak şekilde, Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkıyla beraber alıyor. Bu nedenle TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları milyonlarca emekli ve memuru yakından ilgilendiriyor. 

2024 yılının 9. enflasyon verisi olan eylül verilerinin bugün açıklanmasıyla beraber, çalışan memurlar, eylül ayını kapsayan 3 aylık enflasyon farkını merakla araştırmaya başladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre, Ağustos 2024'teki enflasyon oranı aylık yüzde 2,47 şeklinde belirlenmişti. Eylül ayı  enflasyonuyla beraber, memur ve emekli zammındaki 3 aylık enflasyon farkı da kesinleşti. 

Temmuz ayı için yüzde 3,32, ağustos için yüzde 2,47 ve eylül için yüzde 2,97. SGK ve Bağ-Kur emeklileri, şimdiden yüzde 8,92’lik bir zam farkı ortaya çıktı. Memurların enflasyon farkı alabilmesi için ise yüzde 0,99’luk bir ek enflasyon oluşması gerekli. 

Bu yükseliş Ocak 2025'te aylıklara yansıyacak ve her ay açıklanan enflasyon oranları birikimli şekilde hesaplanacak. 

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINA NE KADAR ZAM GELECEK? 

Memurlar ve memur emeklilerinin maaşlarına toplu sözleşme zammına ilave olarak enflasyon farkı da yansıtılıyor. 

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında enflasyon yüzde 8,9 şeklinde oldu. Bu durumda SSK ve Bağkur emekli aylıkları için üç aylık dönemde alacakları zam ya da enflasyon farkı yüzde 8,9 olacak. 

Söz konusu üç ayda toplam enflasyon yüzde 8,9 olarak gerçekleştiği için memur ve memur emeklisi için henüz ortaya çıkmış bir enflasyon farkı bulunmuyor. Ocak 2025’te memurlara yüzde 15’lik bir toplu sözleşme zammı da uygulanacak. 

Memur ve emekli Ocak 2025 maaş zamları ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından kesinleşecek. 

Çetin Ünsalan: Konut çözümü yine gündemde... Tatsız bir şaka haline geldi!

'Kira enflasyonu düşmedi, düşmeyeceği de belliydi...' diyen ekonomistten sert tepki! Kafalarını kuma soktular!

 İki ayrı yazılı ihtar alan kiracılara kara haber! Tahliye edilebilirsiniz!

Sigortacılardan 'Büyük İstanbul depremi' çağrısı: Kentsel dönüşüm sigortalı şekilde yapılmalı!