Kent Haberleri

Emekli ve memurun yeni zammında en güçlü 2 senaryo netleşti! Emekliler ve memurlar şimdi rakamlara bakın! 

Emekli ve memur zammı için en güçlü 2 senaryo tek tek hesaplandı. Peki Ocak 2025 emekli ve memur zam oranı ne kadar olacak? İşte o rakamlar...

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Bu tahminin ardından emur ve emekli zammı için hesaplar yeniden yapıldı.

SSK ve Bağ-Kur'lunun emekli maaşı için zam oranı 6 aylık enflasyon oranı ile hesaplanırken, memur maaşı ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile belirleniyor. Ocak 2025'te yeniden artacak olan emekli ve memur maaşı için; geçtiğimiz günlerde açıklanan yıl sonu enflasyon tahminleri önemli bir gösterge niteliğine sahip. 

Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre; Temmuz ayında 6 aylık enflasyon yüzde 24.73 olurken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu oranda enflasyon zammı aldı. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşmedeki artışla birlikte yüzde 19.31 oranında zam aldı. 

Ocak ayında ise hem memurlara hem de tüm emeklileri refah payı ile birlikte yüzde 49.25 artış yapılmış ve yıllık artış yüzde 86.16'ya ulaşmıştı. Açıklanan Temmuz enflasyonu ile beraber 7 aylık oran ise yüzde 28.76 olarak gerçekleşti. 

Merkez Bankası daha önce yüzde 38 olarak öngörülen 2024 yıl sonu enflasyon tahminini, yılın üçüncü enflasyon raporunda da korudu. Enflasyon tahmininin üst bandı ise yüzde 42 şeklinde belirlendi. 

Yıl sonu için belirlenen yüzde 38 ve yüzde 42 oranlarına göre endeksteki değişim 6 aylık enflasyon oranlarının da ortaya çıkmasını sağlıyor. 

OCAK 2025 MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Buna göre yıl sonunda Merkez Bankası'nın yüzde 38 oranındaki tahmini gerçekleştiğinde, memurlar ve memur emeklileri enflasyon farkını çok küçük miktarda alacaklar. Memurlar ve memur emeklilerinin Ocak ayı toplu sözleşme artışları yüzde 6 şeklinde olacak. 

Yüzde 38 oranındaki tahmine göre de memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla beraber zamlarıo yüzde 6.62 oranında olacak. Eğer yüzde 42 oranındaki üst bant gerçekleşirse bu defa memurlar ve memur emeklileri için zam oranı yüzde 9.70 olacak. 

EMEKLİ MAAŞINA OCAK'TA NE KADAR ZAM GELECEK? 

Söz konusu iki tahmine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 6 aylık enflasyon artışları da ortaya çıkıyor. SK ve Bağ-Kur emeklileri son 6 ayda ortaya çıkan enflasyon kadar artış alıyor. Buna göre de yüzde 38'lik tahmine göre 6 aylık enflasyon 10.65 oranında olacak. Bu da emeklilerin artış oranını oluşturacak.

Yüzde 42 oranında üst banttaki enflasyon gerçekleşirse budefa 6 aylık artış oranı yüzde 13,95 şeklinde gelecek. 

Bu tahminler bu dönemde gerçekleşecek enflasyonlara göre tekrar şekillenecek. Fakat 3 Ocak'ta açıklanacak Aralık enflasyonu ile beraber kesin zam ortaya çıkacak. 

Prof. Dr. Naci Görür Suriye'deki depremi değerlendirdi! Hatay'ı işaret etti! Büyük depremin habercisi mi?

Gram altın canlı grafik! Kapalıçarşı altın fiyatları bugün ne kadar? 13 Ağustos 2024 altın fiyatları!

65 yaş maaşı, engelli aylığı, evde bakım yardımı ara zamla tam bu kadar oldu! Yeni maaşlar peş peşe açıklandı! 

5.2 büyüklüğünde deprem oldu, 5 ilde hissedildi! Deprem bilimci tek tek açıkladı: Ölüdeniz fayında 7.5 büyüklüğünde...