Ekonomi

Emekli zammı ne kadar olacak?

Açlık sınırının her geçen gün biraz daha kötüye gitmesinin ardından emekli vatandaşlar da yeni yılda maaşlarına yapılacak zam oranını merak etmeye başladı.

Açlık sınırı ülkemizde her yıl biraz daha katlanmaya devam ediyor. Bu durumdan en fazla etkilenen vatandaşlarımızın başında ise emekli vatandaşlar geliyor. Ara zamda da tam olarak istedikleri rakamı alamayan emekli vatandaşlarmız yeni yılda emekli maaşlarının ne kadar yükseleceğini merak ediyordu. 

Konu hakkında flaş bir rakam ortaya atıldı... 

Temmuz ve ağustos aylarına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, yeni yılda emekli ve memur maaşlarına gelecek zamma ilişkin hesaplamalar da şekillenmeye başladı.

CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli’ye konuşan SGK Uzmanı Melis Elmen, yeni yılda emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin şöyle konuştu:

GARANTİ ZAMMIN ÜSTÜNE KONULACAK

“Son 6 aylık verilerle birlikte ocak ayı emekli aylıklarına ne kadar zam geleceği belli olmaya başladı aslında. TÜİK temmuz ayını 3,23; ağustos ayını 2,47 olarak açıkladı. Böylece kümülatif toplamına göre yüzde 5,78’lik bir zam şu anda garanti. Tabi bunun üstüne çıkacak. Diğer 4 aylık enflasyon rakamları açıklandıktan sonra, yani eylül, ekim, kasım ve aralık ayları. Her ayın 3’ünde açıklanarak devam edecek. En son 6 aylık dönem açıklanmış olduğunda hem yıllık enflasyon açıklanmış olacak hem de emekli aylıklarına gelecek zam aşağı yukarı ortaya çıkmış olacak.

Sadece senaryolaştırdığımız zaman TÜİK’in enflasyonu yüzde 50,52 arasında. En az yüzde 15, yüzde 20 gibi bir zam görülüyor. Ama 4 aylık veri açıklanmadan net bir rakam vermemiz mümkün değil.”