13 / 05 / 2024

Emekli zammında kafalar karıştı! En yüksek emekli maaşı 2024 ve refah payı açıklandı: İşte emekli memur maaş hesaplama!

Emekli zammında kafalar karıştı! En yüksek emekli maaşı 2024 ve refah payı açıklandı: İşte emekli memur maaş hesaplama!

Temmuz ayı ile emekli maaşlarına 6 aylık enflasyon oranında artış uygulanacak. En yüksek emekli maaşı 2024 ve refah payı açıklandı: İşte emekli memur maaş hesaplama!



Milyonlarca emekli dört gözle Temmuz 2024'te maaşlarına yapılacak zammı bekliyor. Emeklilere geçtiğimiz Ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam uygulanmış ve en düşük emekli maaşı da 10 bin liraya çıkartılmıştı. 

Temmuz ayı ile emekli maaşlarına 6 aylık enflasyon oranında artış uygulanacak. Bunun yanı sıra belirli şartları sağlayan emeklilere sosyal destekler sağlanacak. 

Emekli zammı için formüller sıks ık gündeme gelirken, 3 aylık enflasyon rakamı da netleşti. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, şimdiden SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 15,05 olarak kesinleşti. TÜİK, nihai rakam için 3 veri daha duyuracak. Ayrıca, Merkez Bankası ise son Piyasa Katılımcıları Anketi’nde zamda kritik ipucunu da paylaştı ve 6 aylık enflasyon oranında emeklinin maaşının yüzde 25,46 yükselmesi öngörülüyor. 

Emekli zammında kafalar karıştı! En yüksek emekli maaşı 2024 ve refah payı açıklandı: İşte emekli memur maaş hesaplama!

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; Bağ-Kur en düşük kök maaş en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL’den 178 TL daha fazla. Yüzde 25,46’lık zammın ardından bu rakamın 12 bin 769 TL'ye yükselmesi, 8.089 TL olan ve 10 bin TL'ye tamamlanan Bağ- Kur tarım emeklilerinde kök aylık da Temmuz’da 10.148 TL'ye çıkacak. 

2000 yılından sonra emekli olan SSK'lılarda kök aylık 7.047 lirayken bu rakam da 10 bin liraya tamamlanarak ödeniyor. Temmuz’da bunun da 8 bin 841 TL olması öngörülüyor. 

Yine 2000 yılından sonra emekli olan SSK'lılarda ise kök maaş 11.367 TL şeklinde ödenirken, Temmuz ayında bu rakamın 14.261 TL'ye yükselmesi bekleniyor. 

10 bin TL olan en düşük emekli maaşının da 6 aylık enflasyon verisinin baz alınması halinde 12 bin 546 TL'ye çıkması öngörülüyor.

Ayrıca, beklentiler en düşük emekli maaşının 17 bin 2 TL'lik asgari ücret seviyesine çıkarılması yönündeydi ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan rakamın o seviyeye yükseltilmeyeceğine dikkat çekmişti. Emekli maaşlarının refah payı ile birlikte 12.500 ila 15 bin lira arasında olması öngörülüyor.  

Emekli zammında kafalar karıştı! En yüksek emekli maaşı 2024 ve refah payı açıklandı: İşte emekli memur maaş hesaplama!

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve "Biz Ankara’dayız ve kulisleri çok yakından takip ediyoruz. Hükümetin elinde bir çıkmaz var. Bu kök aylıktır. Kök maaş ile ilgili ikinci Temmuz zammı sendromu mu olacak? Geçtiğimiz yıl verilen enflasyon güncellemesi, maaşı 6 bin liranın altında olanlara ‘sıfır zam’ şeklinde yansıdı. Yine kök maaş ile ilerlendiği takdirde 10 bin TL'den düşük maaş alanlar ‘sıfır zam’ ile karşılaşacak" ifadelerini kullandı. 

"Diyelim ki; kök aylığı 7 bin lira 8 bin lira olanlara zaten oransal zam verdiğinde ‘sıfır’ zam vermiş oluyor. Bu nasıl yükselecek?" şeklinde konuşan İsa Karakaş, 10 bin TL'den düşük aylık alanlara yüzde 50 zam uygulansa da 8 bin TL olan maaşın 12 bin TL olacağını, bunun da sosyal sigorta tekniği açısından sistemin infilak etmesi anlamına geleceğini belirtti.

İsa Karakaş, emekliye zam formülü için, “Şu anda konuşulan formüllerden biri 10 bin TL'den fazla alanlara yüzde 25 oranında zam yapılması, bu durumda maaşlar 12.500 olacak. Normal kök maaşı 10 bin olanın da maaşını 12 bin 500’e yükseltirseniz, bunun ayarlamasında çok büyük sorunlar doğar. İyice işin içinden çıkılmaz hale gelir. Burada aslında seyyanen zam formülü gerekiyor” açıklamasında bulunara görüşünü belirtti.

Emeklilere 17.500 TL ek ödeme müjdesi: 2 gün kaldı, hemen başvurana kesin yatıyor! Akbank promosyon 2024...

Yüzde 25 kira zammından mağdur ev sahipleri dernek kuruyor! EVSİAD açıkladı: Temmuz'a kadar bekleyeceğiz ancak...

Emekli promosyonları artıyor! Vakıfbank en düşük emekli maaşı alana 5 bin TL verecek!


Geri Dön