28 / 04 / 2024

Emekliler kira beyannamesi verecek mi?

Emekliler kira beyannamesi verecek mi?

Kira gelir vergisi, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira kazancı için senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Peki, emekliler kira beyannamesi verecek mi?



Emekliler kira beyannamesi verecek mi?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira kazançları kira vergisine tabi tutuluyor. Vergiyi belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler ödüyor.


Kanunen istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Ayrıca bu bedel mesken ve işyeri kiralamalarında farklı oranlarda tespit ediliyor.


Meskenlerde 3.300 TL, işyerinde ise 27.000 TL'den yüksek gelir elde eden mal sahiplerinin önceklikle beyanname vermeleri gerekiyor. 


Bu bedelden az gelir elde edenler beyanname vermeyecekleri gibi vergi de ödemiyor. Peki, emekliler kira beyannamesi verecek mi?


Vergide emekliler için özel bir uygulama bulunmuyor. Ancak emekliler de istisna bedelinin altında kira geliri ettiyse vergiden muaf tutuluyor.


Buna karşın istisna bedelinden yüksek kira geliri olan emeklilerin beyanname vermeleri ve vergi borcunu ödemeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Beyanname, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor.


Ayrıca, sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.


Kira gelir vergisinin internetten ödenmesi mümkün mü?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön