27 / 04 / 2024

Emekliler ve Memurlar İçin zam oranı belli oldu!

Emekliler ve Memurlar İçin zam oranı belli oldu!

Doların artması ve enflasyonun yükselmesiyle birlikte emekli ve memur vatandaşlar kendilerine yüzde kaç zam yapılacağını merak etmeye başladı. İşte emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamla ilgili tüm detaylar...



Seçim öncesinde yapılan açıklamalara göre, asgari ücrette, emekli ve memur maaşlarında bir yükseliş bekleniyor. Enflasyon oranları ile birlikte refah payının da hesaplanarak maaşlara o şekilde zam yapılacağı söyleniyordu.

Mayıs için enflasyon rakamları belli oldu. TÜİK’in açıklamasına göre TÜFE, ilk 5 ay için %15 civarında hesaplanmış durumda. Bu oranın çıkmasında etkili olan şey ise Mayıs ayında doğalgazın ücretsiz olmasıydı. Doğalgaz, enflasyon hesaplamalarına sıfır olarak dahil edildi. Bu da enflasyon oranının normalde çok daha düşük çıkmasına neden oldu.

Enflasyon rakamlarının düşük olarak hesaplanması, maaş zamlarını da olumsuz olarak etkileyecek. Çünkü enflasyonun %20 olarak yansıması ile %15 yansıması arasında ciddi bir fark söz konusu.

Yapılan hesaplamalara göre Haziran ayı için TÜFE’nin %1 veya %2 oranında çıkması durumunda, maaşları yapılması beklenen zam oranı %16 ile %17 arasında değişecek. Haziran ayı dahil edilmeden bakıldığında ise zam oranı %15 seviyesinde kalıyor. Eğer doğalgaz hesaplamalara sıfır olarak dahil edilmemiş olsaydı, o zaman zam oranları %20’lere çıkabilecekti.

Seçim çalışmaları sırasında cumhurbaşkanı, en düşük memur maaşının 22 bin TL civarında olacağını söylemişti. Öte yandan asgari ücret, işçi maaşları ve emekli maaşları için de hem enflasyon hem de refah payı hesaplamaları yapılacak ve ona göre maaşlar iyileştirilecek denmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon karşısında vatandaşı ezdirmeyeceklerini vurgulamıştı.

Ancak Mayıs ayı enflasyon oranlarının düşük gösterilmesi, zam oranlarının da düşürülebileceğini gösteriyor. Temmuz ayı yaklaşırken, zam oranının ne kadar olacağı merak ediliyor. Temmuz ayına girilmesi ile birlikte Haziran ayı enflasyon rakamları da açıklanmış olacak. Böylece kime ne kadar zam yapılacağı da kesinlik kazanmış olacak.


Geri Dön