29 / 12 / 2024

Emeklilere dul ve yetimlere ait form!

Emeklilere dul ve yetimlere ait form!

Emlak vergisi kanunu gereğince, 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahipleri geliri olmaması halinde vergiden muaf tutuluyor. Peki belediyeye verilecek form nasıl doldurulur? İşte emeklilere dul ve yetimlere ait form..



Emeklilere dul ve yetimlere ait form!

Emlak vergisi kanunu gereğince, 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahipleri geliri olmaması halinde vergiden muaf tutuluyor. İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmıyor. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir.


b) 200m2’yi geçmeyen tek meskene hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, meskenin vergi değerinin hisseye isabet eden kısmına uygulanacaktır.


c) Birden fazla meskeni olanların veya birden fazla meskende hisseye sahip olanların meskenlerine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır.


d) Muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler için söz konusu indirimli vergi oranının uygulanması mümkün değildir.


e) Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı alanların, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde, bunların meskenine indirimli vergi oranı uygulanmayacaktır. Mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir.


f) İndirimli vergi oranından yararlanan mükelleflerin, bu orandan yararlanma ile ilgili şartlardan herhangi birini kaybetmeleri halinde, bu durumu mükellefiyetlerinin bulunduğu belediyeye bildirmeleri gerekmektedir.


Daha önceki yıllarda bildirim veren ve durumları bu Tebliğde belirtilen şartları taşıyan mükelleflerin form vermelerine gerek bulunmamaktadır. 


Daha önceki yıllarda bildirim vermekle birlikte durumları bu Tebliğde belirtilen şartları taşımayan mükelleflere ait tek mesken binaları için, 1.1.2004 tarihinden itibaren indirimli bina vergisi oranı uygulanmayacaktır.


Belediyeler, hiçbir geliri olmayan mükelleflerden istenecek belgeler hariç olmak üzere bu Tebliğ ekinde yer alan formlar dışında mükelleflerden başka bir belge talep etmeyeceklerdir.

 

TEK MESKENİ OLAN EMEKLİLERE, DUL VE YETİMLERE AİT FORM

Tarih: ...../....../......


............................BELEDİYE BAŞKANLIĞINA


Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.


- Gelirim münhasıran aşağıda belirtilen sosyal güvenlik kurumundan aldığım aylıktan ibarettir.


- Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’ yi geçmeyen tek meskenim dışında başka meskenim bulunmamaktadır.


- Bu meskenimi muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.


Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.


ADRES:

MÜKELLEF

Adı ve Soyadı

(İmza)


GAYRİMENKULÜN:

Bina Vergisi Sicil No:..................................................

Belediyenin Adı:..................................................

Mahallesi:..................................................

Cadde ve Sokağı:..................................................

Kapı ve Daire No:..................................................


Pafta No

Ada No

Parsel No

....................

....................

....................


SOSYAL SİGORTALAR

T.C. EMEKLİ

  

KURUMU

SANDIĞI

BAĞ-KUR

DİĞER SANDIKLAR (X)

 

 

 

 

Emekli Sicil

Emekli Sandığı

  

Numarası

Sicil Numarası

Bağ-Kur No

Sandık Sicil No

.................

.................

.................

.................



Not: Mükellef hangi sosyal güvenlik kurumundan aylık alıyorsa o kuruma kurumundan aylık alıyorsa o kuruma(X) Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi kapsamına giren sandığın ismi yazılacaktır.

 

Şehitlerin dul ve yetimlerine ve gazilere ait form!


Geri Dön